NRK Meny
Normal

– Håper vi kan komme oss videre i livet

I 2009 måtte bygården May Therese Mellesdal bodde i fraflyttes fordi den stod i fare for å rase sammen. Kommunen ble dømt til å betale erstatning, men har anket, og marerittet er dermed fortsatt ikke over for beboerne.

Video Ladegard

HAR SATT LIVET PÅ VENT I TRE ÅR: – Jeg håper vi får erstatning, sånn at vi kan legge hele saken bak oss og komme oss videre i livet, sier tidligere beboer i bygården, May Therese Mellesdal.

I 2009 ble bygården May Therese Mellesdal bodde i evakuert, fordi bygningen stod i fare for å rase sammen. Tre år senere står den fremdeles, men den er ubebodd.

Mellesdal og naboene gikk til sak mot Bergen kommune, fordi de mente at skadene på bygningen var resultat av arbeidet med en vanntunnel i nærheten. Beboerne vant i tingretten , og kommunen ble dømt til å betale 80 millioner i erstatning. Men gleden ble kortvarig.

– Man setter livet på vent

Kommunen anket saken , og dermed er marerittet for Mellesdal og naboene ennå ikke over.

– Man setter livet litt på vent, sier hun til NRK. Vi er en stor gruppe med mange forskjellige mennesker, og i løpet av tre år skjer det ganske mye i livet. Noen blir syke, andre opplever samlivsbrudd, man får gjerne et barn, og man sitter fast her i Ladegårdsgaten, uten å komme videre. Man får ikke solgt, og kan ikke flytte videre. Jeg syns det er veldig tøft.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sprekk i kjelleren

GLIPE I KJELLEREN: – Her kan du faktisk se inn til naboen, forteller May Therese Mellesdal. Sprekken på bildet er i kjelleren i bygården.

Foto: NRK

På mandag starter ankesaken, og denne gangen vil beboerne be om 118 millioner kroner i erstatning.

– Vi mener at det er kostnadene av skadene bygget er påført, sier advokat Eivind Pundsnes. Bygget lar seg neppe rehabilitere. Det er nødvendig å rive, så erstatningskravet vi har fremmet er basert på hva det koster å bygge et tilsvarende bygg i dag.

Har investert alt i leiligheten

Eivind Pundsnes

HØYERE ERSTATNING: Advokat Eivind Pundsnes vil be om 38 millioner mer i erstatning denne runden.

Foto: NRK

Mellesdal tar NRK med på en rundtur i bygningen, og viser sprekker, revner, gliper og områder hvor hele vegger rett og slett har løsnet fra hverandre. Hun syns kommunen har håndtert saken på en dårlig måte.

– Jeg kan ikke forstå at det er nødvendig å dra dette gjennom hele rettssystemet to ganger, og jeg er veldig skuffet over at man ikke har klart å finne en løsning for begge parter.

– For min del har jeg kjøpt og investert alt i denne leiligheten. Og hvis vi taper i lagmannsretten kan jeg risikere å komme ut ikke bare i null, men i minus. Og da må jeg prøve å kjøpe ny leilighet i den situasjonen. Det virker helt uoverkommelig.

Vil komme seg videre i livet

Likevel er stemningen blant de tidligere beboerne god i forkant av ankesaken, i følge Mellesdal.

– Vi er fast bestemt på å stå løpet ut, og vi har en voldsom tiltro til advokatene og konsulentene våre. De er virkelig dyktige folk. Vi er spent på hvordan det kommer til å gå, men vi har full tiltro til at de kommer til å gjøre en fantastisk jobb. Vi står sterkt sammen.

– Jeg håper vi får erstatning, sånn at vi kan legge hele saken bak oss og komme oss videre i livet.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik