– Han er den smarteste jeg har møtt

Vegard Larsen møtte verdens rikeste mann hjemme i hagen hans. – Han lyste intelligens, men han hadde et slapt håndtrykk, forteller Larsen.

Gates og Larsen

HUSKER GATES GODT: Bill Gates fylte 60 år denne uken. Da han var sommervikar i Microsoft i 2006 møtte Vegard Larsen milliardæren. – Han hadde et slapt håndtrykk, minnes Larsen.

– Bill Gates er helt klart den smarteste personen jeg har møtt noensinne, sier dataingeniør Vegard Larsen fra Lindås i Hordaland.

Denne uken fyller Bill Gates 60 år.

I 2006 var Larsen en 21 år gammel sommervikar i Microsoft i USA. Han støtte aldri på sjefen og grunnleggeren Bill Gates i gangene, men vikarene ble invitert på hagefest hjemme hos ham.

Det var riktignok ingen vanlig hagefest. Alle gjestene måtte legge fra seg mobiltelefon og lommebok hjemme. Så ble de fraktet med buss til en kirke i området der Gates bor. Kirken fungerte som sikkerhetsstasjon.

– Der var det en sikkerhetskontroll på linje med en vanlig sikkerhetskontroll på en flyplass. Der sjekket de at vi ikke hadde med oss noe vi ikke skulle, forteller Larsen.

Vinduer i bakken

Hagefestgjestene ble deretter kjørt til boligområdet til Gates, et helt vanlig amerikansk forstadsområde. Men Gates sin eiendom var en stor eiendom.

– Vi kjørte gjennom porten til eiendommen og gjennom en skog. Vi måtte kjøre et godt stykke. Da vi så inn i skogen så vi vinduer i bakken, så det var helt tydelig noe under bakken på den store tomten hans, sier dataingeniøren.

Bussen kjørte til en av Gates mange garasjer, på størrelse med en liten hangar. Deretter fikk de komme inn i gjesteavdelingen i huset hans, forklarer Larsen.

– Trappen ned til hagen var lyst opp, men det var umulig å se hvor lyset kom fra. Også hadde han en heis uten kabler – man så rett inn i heissjakten. Det var et imponerende hus.

Hør hele intervjuet med Vegard Larsen:

Hør hele intervjuet med Vegard Larsen i Norgesglasset

bill gates erna solberg

60 ÅR: Bill Gates fyller år som verdens rikeste mann. I 2013 møtte han Norges statsminister Erna Solberg.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Et slapt håndtrykk

I hagen ble de møtt av en klassisk amerikansk grillfest med hamburgere og alkoholfri drikke. Gates var ikke og se, men flere av de andre sjefene i selskapet var der.

– Vi ble sittende og prate med dem. Så kom Gates og da ble det litt oppstandelse. Sommervikarene flokket seg rundt ham og etter hvert gikk også Larsen bort til ham for å få presset inn noen ord.

– Det var ikke så lett å komme til, men jeg hilste på ham. Han hadde et slapt håndtrykk. Han syntes kanskje det var litt mange å hilse på.

Larsen forteller at Gates svarte på en del vanlige datatekniske spørsmål, men at han virkelig imponerte da han snakket om vaksinasjon i den tredje verden.

– Det var helt tydelig at han hadde lest seg opp på veldig mye forskjellig. Jeg fikk ikke så mye tid med ham, men det lyste intelligens ut av øynene hans, sier Larsen.