Hopp til innhold

– Gudmundsen mener han har ikke brutt loven

Geir Gudmundsens er uenig i at han har brutt loven, og kommer ikke til å trekke seg. Det sier hans advokat John Christian Elden.

Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen, er ikke enig i all kritikken som rettes mot ham i rapporten om varslerne i Monika-saken. Det forteller hans advokat John Christian Elden.

Til tross for krass kritikk i varslerrapporten, er ikke Gudmundsen enig i all kritikken som er rett mot ham.

– Han tar kritikken til etterretning, men han er ikke enig i alt det som er sagt. Han noterer seg at han personlig mest kritiseres for å ikke ha tatt grep, altså det han ikke har gjort, kontra det han har gjort. Det at han ikke så dette som en varslersak på et tidligere tidspunkt er i samsvar med det polidirektoratet har gitt uttrykk for, sier Elden.

– Det at Gudmundsen får kritikk for å ha gjengjeldt en varsler ved å ikke kontakte Schaefer på et tidspunkt hvor verken han eller Politidirektoratet har oppfattet at det er en varslersak, det er det vanskelig å se grunnlag for, sier Elden.

Har ikke brutt loven

Gudmundsen mener han ikke har brutt loven.

– Han mener at arbeidsmiljøloven er overholdt. Det er et definisjonsspørsmål, et skjønnsspørsmål, om hva som er en varslersak, sier Elden.

En etterforskning av Spesialenheten synes Gudmundsen er bra, fordi de da vil kunne granske saken opp mot de strafferettslige reglene.

Gudmundsen har ingen planer om å trekke seg fra sin stilling.

– Han er politimester i Hordaland, har ingen planer om å trekke seg som politimester i Hordaland foreløpig. Det er kun kongen som kan avsette Gudmundsen, sier Elden.

John Christian Elden

VIL BLI: Gudmundsen sier gjennom sin advokat, John Christian Elden, at han ikke vil tre av som politimester.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Uenig i kritikk

Politiinspektør Sidsel Isachsen

UENIG: Påtaleleder i Monika-saken og seksjonssjef for påtaleenhet, Sidsel Isachsen, er ikke enig i kritikken som er rettet mot henne i rapporten fra Justisdepartementet.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Varslerrapporten går langt i å frikjenne påtaleansvarlig Sidsel Isachsen for ansvaret i Monika-saken. Hun er likevel uenig i den kritikken som fremkommer i rapporten.

– Rapporten legger opp til at Isachsen ikke foretok en åpen og reell vurdering av Schaefers anførsler, og det mener vi bestemt at hun gjorde, sier Sidsel Isachsens advokat, Svein Holden til NRK.

Isachsen er påtaleleder og seksjonssjef for påtaleenhet i Hordaland politidistrikt. I 2012 henla hun etterforskningen av Monika-saken som selvmord, til tross for at Robin Schaefer påpekte flere mangler ved etterforskningen.

– I samråd med andre på saken falt hun ned på en konklusjon etter beste overveielser, sier Holden.

Brøt arbeidsmiljøloven

Politihuset i Bergen

POLITIDISTRIKTET: Advokatfirmaet Wiersholm har tatt oppdraget med å granske seks varsel fra fire ansatte ved Hordaland politidistrikt. I dag la de fram funnene sine.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Advokatfirmaet Wiersholm har tatt oppdraget fra Justisdepartementet med å granske seks varsel fra fire ansatte ved Hordaland politidistrikt.

Gruppen har gransket distriktets håndtering av varslerne i Monika-saken, og konkluderer med at politiet har brutt arbeidsmiljøloven.

Det er Justisdepartementet som har bedt om rapporten, som ble lagt fram klokken 10.00 i dag.

Kritikken gjelder ledelsens behandling av varslerne i Monika-saken, og er spesielt rettet mot tidligere politimester, Geir Gudmundsen og visepolitimester Gunnar Fløystad. Varsleren Robin Schaefer gis full støtte.

– Hadde åpen holdning

Isachsen får i rapporten mildere kritikk. Advokatkontoret mener det er galt å rette ansvaret for det som skjedde mot henne. De mener at Isachsen ble satt i en vanskelig posisjon, fordi saken hele tiden ble sendt tilbake til henne.

Advokat Holden sier at Isachsen ikke er enig i kritikken som er rettet mot henne, og mener hun hadde en åpen holdning til etterforskningen av Monika-saken.

– Hun mener at hun utviste en åpen holdning og vurderte de anførsler som ble fremmet, men hun fant dem ikke tungtveiende nok til å gjenoppta etterforskningen.

– Hva vil dere gjøre videre nå?

– Rapporten har bare vært offentlig i ett par minutter, det er ikke tidspunktet nå for å ta noe bastant valg for fremtiden. Nå skal vi se an hvordan reaksjonene fra samfunnet blir på rapporten.