NRK Meny
Normal

– Bergen forventer for stort lokalt selvstyre

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, mener politikerne i Bergen reagerer for sterkt på Abid Q. Rajas utspill om Bybanen.

Bybanen Frank Aarebrot

ROSER RAJA: Abid Q. Raja (V) opprørte bergenspolitikerne da han ba dem velge en billig løsning for videreføring av Bybanen. – Det er sjelden en samferdselspolitiker på Stortinget har mot til å reise til en by og si slikt, sier professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Foto: Statens vegvesen / NRK

Tor A. Woldseth

VIL DROPPE BYBANEN: – Hvis staten ikke er villig til å være med, blir det en svimlende stor økning i bompenger. Da må vi bare si at dette ble for dyrt, mener Tor Woldseth (Frp).

Foto: Arne Daniel S. Haldorsen

– Det er bra at noen politikere har mot til å si at det ikke er alt de vil betale for, sier UiB-professor Aarebrot til NRK.

I går varslet ledelsen i samferdselskomiteen på Stortinget at de ikke vil akseptere «ekstravagante løsninger» når Bergen kommer med sin søknad om dekning av halve regningen for Bybanen til Åsane. Dermed tyder mye på at Bergen må betale en eventuell tunnel gjennom sentrum selv.

– Staten dekker ikke en krone av det det vil koste å legge Bybanen under bakken, sa nestleder Abid Q. Raja (V).

Det skapte reaksjoner fra det politiske miljøet i Bergen.

– Å komme med et slikt utspill rett før bystyret skal behandle saken, er et overgrep mot det lokale selvstyret, sa Arbeiderpartiets gruppeleder Harald Schjelderup.

– Kan ikke gå til staten med regningen uansett

Aarebrot, som selv er Arbeiderparti-mann, er enig med Schjelderup i at tunnel gjennom sentrum er den beste løsningen. Men reaksjonen på Rajas utspill har han lite til overs for.

– Bergenspolitikerne kan ikke forvente at de kan gå til staten med regningen uansett hvor høy den er. Det er å overdrive forventningene til hvor stort det lokale selvstyret skal være, sier Aarebrot.

Frps gruppeleder Tor Woldseth er på linje med Schjelderup både i ønsket om tunnel og kritikken mot Raja.

– Raja oppfører seg veldig dumt. Staten må gjerne komme til Bergen og bygge skinnegående kollektivtransport som de gjør på Østlandet, men dette er å tråkke i bedene til andre, sier Woldseth.

Frp: – Bør skrinlegges uten statsstøtte

Abid Raja

TIRRET PÅ SEG BERGENSERNE: Abid Q. Raja, nestleder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Han er bekymret for bompengeregningen bilistene vil få ved utbyggingen av Bybanen til Åsane, og mener hele prosjektet bør legges på is dersom staten ikke tar halve regningen.

– Hvis staten ikke er villig til å være med, blir det en svimlende stor økning i bompenger. Da må vi bare si at dette ble for dyrt, og bygge egne kollektivfelt for trolley- og duobusser i stedet for, mener Frp-gruppelederen, som også er varaordfører i Bergen.

– Tror du uttalelsene fra Raja og andre vil snu det lokale flertallet for tunnel frem til avstemningen i bystyret?

– Nei, jeg tror ikke det. Bystyret er sammensatt av nok intelligente mennesker til ikke å la seg påvirke av sånne tøvete mennesker som det der, sier Woldseth.

Roser Raja for å være ærlig

Aarebrot mener på sin side at Raja og komiteleder Linda Hofstad Helleland (H) er i sin fulle rett til å forvente at Bergen i likhet med andre kommuner er nøye på å vurdere kostnadene i samferdselsutbygginger.

– Deres jobb er jo å forvalte det totale samferdselsbudsjettet i hele landet. Det er mange kommuner som kommer med ønsker om lange tunneler til rassikring, for eksempel, men som ikke får det, sier Aarebrot.

Han roser Raja for å være ærlig i sine kommentarer i saken.

– Det er sjelden en samferdselspolitiker på Stortinget har mot til å reise til en by og si slikt. Vanligvis snakkes lokalpolitikerne etter kjeften ved slike besøk, og så ender de opp med ikke å få penger likevel.