NRK Meny
Normal

– Folk MÅ ta bussen

Bergen har innført strakstiltak for å bedre luftkvaliteten. Oppfordringen er klar, folk må la bilen stå, for kommunen tilbyr gratisbusser.

Luftkvalitet i Bergen Ta bussen

TA BUSSEN: Oppfordringen fra Bergen kommune er klar, folk må la bilen stå og reise kollektivt. Det er en helsemessig kritisk situasjon i byen.

Foto: Pål Bentdal

Etter krisemøte på rådhuset mandag ettermiddag ble det klart at kommunen går for strakstiltak og inviterer med det folk til dugnad.

Kommunen går for følgende strakstiltak:

  • Fylkeskommunen skal øke kollektivtilbudet.
  • Kommunen vil be vegvesenet om å øke tallet på kollektivfelt.
  • Kommunen vil styrke oppfordringen om at alle må ta buss.
  • Det blir færre parkeringsplasser i sentrum

Strakstiltak må til

På møtet deltok byrådsleder Monica Mæland, tre byråder, fylkeskommunen, Skyss, Tide, politiet og Statens vegvesen. Bakgrunnen for det lukkede møtet var å finne frem til strakstiltak for å få ned den høye forurensningen.

– Vi har diskutert hva vi kan gjøre alt fra tirsdag av. Vår jobb nå er å få ut informasjon til folk om hva dette betyr for dem som beveger seg i byen, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune Robert Rastad.

Hvert 10. minutt

Mandag ettermiddag ble det klart at det vil gå gratis ekspressbusser i rushtrafikken.

Ekspressbussene vil gå fra bydelene hvert 10. minutt i tidsrommet fra kl. 7.00 til kl. 9.00, og fra sentrum hvert 10. minutt fra kl. 14.00 til 17.00. Bussene vil gå fra bussterminalene ved kjøpesentrene Lagunen, Oasen, Vestkanten, Åsane og Nesttun.

Alle kjøpesentrene har avsatt egne områder på parkeringsplassene som kan disponeres for dem som tar buss videre. Dette gjelder også for togreisende fra Arna, som kan benytte ekstra parkeringsplasser ved Øyrane Torg.

På busser som går i ordinær rute vil folk måtte betale som normalt.

Bergen forurensing luftkvalitet
Foto: Pål Bentdal

Verst i Europa

– Luftkvaliteten har aldri vært så gale som den er akkurat nå, sier Ingvar Tveit, leder i helsevernetaten i Bergen kommune.

Mandag klokken 10.00 ble det målt 349,2 mikrogram NO2 (nitrogendioksid) per kubikkmeter på Danmarksplass. Klokken 15 var verdien på 295,4 NO2.

Tilsvarende måling ved Rådhuset klokken 10 viser 308,6. Klokken 17 mandag ettermiddag var verdien 328,8. Den nasjonale grenseverdien fastsatt av Statens Forurensningstilsyn (SFT) er på 200 mikrogram NO2 (nitrogendioksid) per kubikkmeter.

– La bilen stå

– Vi ber folk om å ikke bruke bilen. Det har vi forsøkt allerede noen dager, men det skal vi gå mer massivt ut med nå, sier byrådsleder Monica Mæland.

Det skal bli et bedre kollektivtilbud, og det vil også bli gjort restriksjoner på parkeringsplasser i byen.

– Vi har en helsemessig kritisk situasjon som vi må gjøre noe med. Så vi innfører restriksjoner også på parkering, sier hun.

Mæland håper at bergenserne vil høre på dem og følge rådene.

– Vår erfaring er at når vi oppfordrer bergensere og vestlendinger til dugnad så virker det, så vi tror dette vil virke. Ellers hadde vi ikke iverksatt dette, vi ber folk om hjelp nå, sier hun.

– Jobb hjemmefra

Bergen kommune oppfordrer nå alle næringsdrivende til å vurdere bruk av hjemmekontor dersom det er mulig, eller å oppfordre egne ansatte til kameratkjøring.

– I tillegg til å øke busstilbudet og oppfordre til redusert bilbruk, vil vi innføre restriksjoner på parkeringsplasser i Bergen sentrum. Omfanget vil bli fortløpende vurdert og kunngjøres etterhvert, sier Iversen.

Les mer på kommunens hjemmesider: Bergen kommune

Avviser kritikk

Kommunen har fått flere innspill om at bompengesatsen bør økes og at det innføres totalforbud mot bil i sentrum.

– Totalforbud mot bil i sentrum er diskutert hos oss, men her må vi jobbe med ting som kan skje på kort varsel og et slikt forbud tar lengre tid.

Når det gjelder å sette opp satsene på bompengeringen så er det ikke noe kommunen bare kan bestemme seg for å gjøre.

– Bompengeordningen har Stortinget bestemt, og vi kan ikke bare bestemme oss for å øke satsene på dager som dette, sier hun.

Fortsatt kaldt vær

Og det ser ut som om kulden vil fortsette i Bergen fremover.

Langtidsvarselet på yr.no viser kuldegrader minst frem til 20. januar.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste video

Annika Beinnes synger Solveigs sang i båten "Babben"