NRK Meny
Normal

– De føler at Norge driver sosial dumping

– Ansatte i norsk utenrikstjeneste er prisgitt den gode, eller ofte dårlige, lovgivningen og arbeidssikkerheten man har i mange land, sier tillitsvalgt. Nå krever de bedre rettigheter.

Ellen Ewald

SAKSØKER STATEN: Ellen Ewald mener hun ble kjønnsdiskriminert av ambassaden i Washington. – En del lokalt ansatte føler at den norske staten driver med sosial dumping ute, sier tillitsvalgt.

Foto: Privat / Wikipedia

I Marokko i 2009 ble ansatte ved den norske ambassaden truet på livet.

– Da ble de utsendte, som til vanlig jobber i Oslo, sendt hjem umiddelbart. De lokalt ansatte satt igjen på stasjonen under trusler mot seg og sin familie, sier Urd Milbury.

Urd Milbury

KREVER BEDRE RETTIGHETER: Urd Milbury mener ansatte i utlandet må få bedre rettigheter i den norske staten.

Foto: Privat

Hun er tillitsvalgt for over tusen lokalt ansatte ved norske ambassader og konsulater, og mener Norge driver med noe som ligner sosial dumping.

– Det er urimelig

Statsansatte på 103 steder rundt om i verden føler seg som annenrangs ansatte, og krever nå grunnleggende rettigheter fra Utenriksdepartementet.

Den dramatiske opplevelsen i Marokko er bare en av mange situasjoner som får disse til å føle seg som en underklasse i den norske utenrikstjenesten.

De får nemlig vite at de ikke er ansatte av den norske staten.

– Det er urimelig, for en utenriksstasjon er jo en del av den norske staten, og ikke en uavhengig enhet, sier Milbury.

Føler seg diskriminert

I forrige uke fortalte NRK om Ellen Ewald i Minneapolis i USA, som saksøker den norske ambassaden i USA for kvinnediskriminering.

Det er urimelig, for en utenriksstasjon er jo en del av den norske staten.

Urd Milbury, tillitsvalgt for ansatte i norsk utenrikstjeneste

Ewald, som bodde 20 år i Norge og studerte statsvitenskap i Bergen, fikk 200.000 kroner lavere årslønn enn sin mannlige kollega.

Milbury mener det er flere på utenriksstasjonene i verden som opplever dårlig behandling.

– Det er litt rart å sitte ute og se på hvor stor blest det er om sosial dumping hjemme i Norge, nå det er en del lokalt ansatte som føler at den norske staten driver med sosial dumping ute, sier hun.

– Vi er en god og ansvarlig arbeidsgiver

Frode Andersen, kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet (UD), avviser beskyldningen om sosial dumping.

– Det vil jeg ta skarpt avstand fra. Det er en karakteristikk som ikke hører noesteds hjemme. Vi er tvert imot en god og ansvarlig arbeidsgiver gjennom våre ambassader ute, sier han.

Urd Milary jobber til daglig som lokalt ansatt ved ambassaden i Washington DC.

UDs Frode Andersen og kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt Nina Bjørlo

AVVISER BESKYLDNINGENE: – Vi er en god og ansvarlig arbeidsgiver, sier Frode Andersen i UD.

I neste uke kommer hun til Oslo for å møte ledelsen i UD med krav om bedre rettigheter.

– Det aller viktigste for oss er å få rett til medbestemmelse, og få det helt klart hvem som faktisk er vår arbeidsgiver - hvem som har arbeidsgiveransvaret for lokalt ansatte.

– Kan ikke få retter som statsansatte

Andersen mener ansatte ved utenriksstasjonene ikke kan påberope seg samme retter som statsansatte i Norge.

– Dette er egentlig veldig enkelt. Tar du en jobb for et norsk firma i utlandet, så er du ansatt i datterselskapet til det firmaet. Og sånn er det også hvis du tar en jobb på norsk ambassade. Du kan ikke da på samme tid påberope deg retter som statsansatt i Norge. Det tror jeg de aller fleste forstår, sier Andersen.

I møtet med UD vil Urd Milary etterlyse en enhetlig behandling av de mer enn tusen ansatte ved norske ambasasder og konsulater.

– Vi har jo ansatte i veldig mange forskjellige land. Uten et enhetlig regelverk blir den lokalt ansatte prisgitt den gode, eller ofte dårlige, lovgivningen og arbeidssikkerheten man har i mange land, og den til enhver tid sittende ambassadør, sier hun.

Mener lokalt ansatte ikke var truet

Andersen i UD mener de aller fleste har svært gode arbeidsfordhold på utenlandsstasjonene, men holder døren på gløtt for de ansattes krav om en samarbeidsavtale.

De kan ikke påberope seg retter som statsansatt i Norge. Det tror jeg de aller fleste forstår.

Frode Andersen, kommunikasjonsdirektør i UD

– Hvorvidt vi skal ha en avtale med alle våre lokalansatte sentralt her i UD, er noe vi må ta stilling til, men disse er i utgangspunktet ivaretatt på hver enkelt ambassade, sier kommunikasjonssjefen.

Når det gjelder evakueringen av diplomatene fra ambassaden i Marokko, etter drapstruslene, svarer Andersen dette:

– Det var helt spesifikke trusler mot de utsendte, som var navngitte, og vi valgte da å ta dem ut av landet. De lokalansatte var ikke utsatt for den samme type trussel, det var i alle fall vurderingen den gangen.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik