NRK Meny
Normal

– Flere polititopper må gå

Tidligere Sund-ordfører mener varslersakene må gi større konsekvenser for ledelsen i Hordaland politidistrikt. – Det er ikke godt nok at kun politimesteren trekker seg.

– TILLITEN HAR RAKNET: Ove Trellevik, stortingsrepresentant fra Høyre og tidligere ordfører i Sund kommune, har ikke lenger tillit til politiledelsen i Hordaland. Han mener flere i ledelsen må gå av.

I forrige uke ble det kjent at Geir Gudmundsen trekker seg fra stillingen som politimester i Hordaland. Bakgrunnen til det er kritikken som kom fram i granskingsrapporten Advokatfirmaet Wiersholm i forrige uke la fram om Hordaland politidistrikts håndtering av Monika-saken.

Ove Trellevik, stortingsrepresentant fra Høyre og tidligere ordfører i Sund kommune, mener flere ledere enn politimesteren bør slutte i politidistriktet.

– Det er ikke godt nok at politimesteren har trukket seg, det er flere i ledelsen på hele politikammeret som må evalueres. Jeg har store problemet med å kunne ha tillit til Hordaland politikammer og deres ledelse, sier han til NRK.

– Uendelig mye verre

Ove Trellevik

KLOKT VALG: Trellevik mener det er klokt av Gudmundsen å tre av i sin stilling som politimester i Hordaland.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Trellevik har lest den 111 sider lange rapporten, og er overrasket over sakens alvorlighet.

– Det som kom fram i rapporten er så uendelig mye verre enn det jeg hadde forestilt meg. Det er klokt at Gudmundsen nå trekker seg, men når man leser rapporten ser man at han overhodet ikke er alene om dette ansvaret.

Geir Gudmundsen har ikke vært politimester i Hordaland siden han trådde ut av stillingen i februar. Samtidig mener flere av varslerne i Monika-saken at de har blitt utsatt for ulovlig gjengjeldelse etter dette, av den nåværende politiledelsen i Hordaland.

Blant annet søkte politiadvokat Liv Giertsen på en advokatstilling i politiet etter at hun varslet mot sin egen ledelse, men hun ble ikke innstilt for stillingen. Politiets Fellesforbund i Hordaland reagerte på det de mener er en klar gjengjeldelse i saken, og klaget på ansettelsesprosessen.

– Problemene sluttet ikke etter at Gudmundsen dro, hevder varslernes advokat Toril Wik.

– Tilliten har raknet

Monika Sviglinskaja

BLE DREPT: Monika Sviglinskaja ble funnet død av moren sin i en leilighet i Sund kommune på Sotra i Hordaland i 2011.

Trellevik mener ledelsen i Hordaland politidistrikt ikke er i stand til å oppfylle det samfunnsoppdraget de er satt til å gjøre.

– Tilliten vi har til politiet er fullstendig raknet. Samfunnet er ikke tjent med å ha et politikammer og en ledelse som til de grader skaper så mye usikkerhet.

Nåværende politimester John Reidar Nilsen ønsker ikke å kommentere synspunktene fra Trellevik. Han vil heller ikke kommentere enkeltsaker som er under behandling.

– Dersom noen har opplevd gjengjeldelse forventer jeg at det blir gjort kjent og behandlet etter rutinene, sier Nilsen.

Siste video

Nå vurderer naboene å flytte.
Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Listetoppene i Hordaland møttes til stor debatt, i samarbeid mellom BT, BA og NRK.