Hopp til innhold

– Flere huggormer i år enn normalt

Mild vinter og mange smågnagere i fjor gjør at huggormen har hatt svært gode levekår det siste året. Det fører til uvanlig store kull med ormeyngel.

Huggorm på Halsnøy

SLØV SLANGE PÅ HALSNØY: Denne huggormen lå og slanget seg på Toftåsen på Halsnøy forrige helg.

Foto: Mona Heskedal Fjelland

Turgåere over det ganske land har allerede lagt merke til at huggormen har begynt å krype ut av bolet etter vinteren. På Halsnøy i Kvinnherad kom et turfølge forrige helg over to lange eksemplarer som lå og koste seg i solsteken.

– Ormene var helt sløve

– De var helt sløve begge to. Jeg tok den lengste opp på en stokk, slik at min svigerinne kunne ta bilde av den. Den reagerte knapt. Det kom ingen hvesing, forteller Verner Fjelland til NRK.no.

Lars Inge Særsten traff på de samme to ormene på Halsnøy dagen før Fjelland og våget seg så nær at han fikk tatt denne videoen:

– Får flere unger

Dag Dolmen

SPÅR HUGGORM-ÅR: Førsteamanuensis ved NTNU, Dag Dolmen.

Foto: NRK

2012 ligger an til å bli et skikkelig huggorm-år. Mye ormeyngel i år kan føre til flere voksne ormer de nærmeste årene, dersom somrene og vintrene fremover blir like varme som nå sist.

– Mild vinter gir gunstige forhold for overvintring. Men kanskje enda viktigere er at det var smågnagerår i fjor. Det vil vanligvis resultere i at huggormen året etter får flere unger, sier førsteamanuensis Dag Dolmen ved NTNU til NRK.no.

Advarer mot de små

Dermed kan skog og utmark i år ha mange flere småormer på 15-20 cm enn normalt.

– Det er de man må passe seg for. De små har samme giften som foreldrene, men i mye mindre mengder. Problemet er at de ikke har lært å dosere skikkelig. I tillegg er de veldig kvikke. Holder du en slik i halen, krøker den seg sammen og biter, sier Dolmen.

LES OGSÅ:

– Ormen angriper aldri

Eksperten er likevel nøye på å oppfordre turfolket til ikke å la seg skremme av huggormen. Dolmen understreker at det er svært sjelden at folk blir bitt av huggorm, og enda sjeldnere at bittet får alvorlige konsekvenser.

– Bruk støvler eller kraftige sko med gode strømper oppi. Normalt vil en orm prøve å komme seg unna deg. De angriper aldri, de bare forsvarer seg. Så gå rundt den. Ikke prøv å leke med ormen, lyder oppfordringen.

Bitt må sjekkes av lege

Skulle uhellet være ute, må man raskt oppsøke lege.

– Et bitt må man ta på alvor. Kom deg til lege så fort som mulig, men gå rolig. Ikke spring, sier Dolmen.

LES OGSÅ: Vil utrydde hoggorm-frykta