NRK Meny
Normal

– Får ikke lov til å ha guttevenner

16 år gamle «Mira» er et av minst 1400 barn i Norge som opplever ekstremkontroll i hjemmet eller lever i konstant frykt for tvangsekteskap.

"Mira"

STRENG KONTROLL: Foreldrene har svært strenge regler for sin 16 år gamle datter.

Foto: Privat

Hun går på videregående skole i Bergen, men lever et helt annet liv enn de fleste andre i klassen. Familien hennes holder henne under streng kontroll og har lagt store begrensninger på friheten hennes for å hindre at hun blir som norske ungdommer og selv finner seg en kjæreste.

LES OGSÅ: Antall tvangsekteskap samme som før | Stadig flere minoritetskvinner markerer kvinnedagen

Elisabeth Harnes

ENESTE I HORDALAND: Minoritetsrådgiver Elisabeth Harnes hadde 40 saker om ekstremkontroll og tvangsekteskap i 2011.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

– Respekterer foreldrene mine

– Jeg får ikke lov til å gå ute når jeg vil. Jeg får heller ikke lov til å gå med gutter, ha guttevenner, feste eller overnatte hos venner, sier «Mira» til NRK.no.

Hun legger ikke skjul på at de strenge føringene hjemmefra gir henne store sosiale utfordringer som 16-åring i Norge.

– Men samtidig så respekterer jeg jo foreldrene mine, så jeg gjør som de sier, sier hun.

– Et alvorlig samfunnsproblem

Ferske tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet viser at minst 1400 barn i Norge lever under slike forhold - eller verre.

– Ungdommene forteller om en sterkt æresrelatert ekstremkontroll, satt under et regime hvor de får sterkt hemmet bevegelsesfrihet, blir kontrollert og ofte også utsatt for oppdragervold, forteller Elisabeth Harnes, den eneste minoritetsrådgiveren i Hordaland.

– Dette er et alvorlig samfunnsproblem, sier seniorrådgiver Merete Munch i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet til NRK.no.

Direktoratet har innhentet tallene gjennom minorietsrådgiverne på 27 skoler rundt om i hele landet.

Tror mørketallene er store

På grunn av det forholdsvis lave antallet slike rådgivere, regner Munch med at det fins en rekke ungdommer som lever under ekstremkontroll og frykt for å bli tvangsgiftet som myndighetene aldri blir klar over.

– Der vi ikke har minoritetsrådgiver, kan det finnes ungdommer vi ikke får fanget opp, sier Munch.

Samfunnsforsker Veronica Paulsen ved NTNU i Trondheim mener tallene viser at det er et ekstremt stort behov for flere minoritetsrådgivere som kan oppsøke de videregående skolene rundt om i landet.

– Det viktigste er at alle har noen de kan stole på og føler de kan snakke med. Men også fordi det eksisterer mange flere saker som vi ikke har kontroll over eller kan se på statistikken, sier Paulsen.

LES OGSÅ: Jente (14): – Eg har vore gifta vekk for pengar tre gonger | Ville tvangsgifte 16-åring

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås