Voldsforsker: – Et svært uvanlig drap

Den antatte gjerningspersonen i drapet på en treåring på Stord er en gutt på 13 år. – Dette skjer så sjeldent at det nesten ikke er forsket på, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Ragnhild Bjørnebekk

– EKSTREMT UVANLIG: Både gjerningspersonens og offerets alder er svært uvanlig i Stord-saken, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– At et barn dreper et annet barn er ekstremt sjeldent. Det er så sjeldent at det omtrent er umulig å forske på det i Norden fordi det er så få tilfeller, sier Bjørnebekk.

Hun er voldsforsker ved Politihøgskolen i Oslo, og påpeker at i land med mange innbyggere, som foreksempel USA, er det gjort enkelte studier på området.

– Her har man faktisk kunnet jobbet litt med å finne årsaker og strukturer i denne typen saker, sier Bjørnebekk til NRK.

Erkjennelse viktig

Når en gjerningsmann er funnet skyldig er det én ting som er særlig viktig, ifølge voldsforskeren.

– Det er avgjørende å erkjenne hva man har gjort. Hvis man forstår det man har gjort og erkjenner det, så er det lettere å komme seg ut av problemene, sier Bjørnebekk.

– Norge er flinke

Magne Raundalen

– SNAKK MED BARNA: Barnepsykolog Magne Raudalen mener foreldre må snakke med sine barn om det som har skjedd.

Foto: Morten Holm/Scanpix / SCANPIX

Voldsforskeren mener at det i neste omgang må gjøres en rekke analyser av hva den antatte gjerningspersonens situasjon er og har vært.

– Dette er helt nødvendig for å finne ut hvilke tiltak man skal iverksette for å hjelpe fremover, sier hun.

LES OGSÅ: – En blir jo skremt når slikt skjer rett rundt hjørnet

– Norge er stort sett flinke på dette. Det har vært gjort studier av hvordan rettssystemet og institusjonene behandler barn som dreper. Norge og Norden er regnet for å være svært humane på dette området, sier Bjørnebekk.

– Snakk med barna

Barnepsykolog Magne Raundalen ved Senter for krisepsykologi har sammen med kollega Atle Dyregrov i dag publisert en liste med råd for hvordan foresatte skal presentere drapssaken på Stord for barna sine.

Raundalen er opptatt av at samtale er viktig.

– De fleste barn får høre om dette via venner eller medier. Mitt råd til alle foreldre er å snakke med barna sine om dette. Da gjelder det å være rolig og balansert, men alvorlig, sier barnepsykologen til NRK.

Siste video

Det topp moderne «Dr. Fridtjof Nansen» skal kartlegge hva som finnes av ressurser langs kysten av Afrika.
Se dagens utgave av Vestlandsrevyen.
Et helikopter ble sendt opp for å ta bilder av skredfaren i fjellet.