NRK Meny
Normal

Voldsforsker: – Et svært uvanlig drap

Den antatte gjerningspersonen i drapet på en treåring på Stord er en gutt på 13 år. – Dette skjer så sjeldent at det nesten ikke er forsket på, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Ragnhild Bjørnebekk

– EKSTREMT UVANLIG: Både gjerningspersonens og offerets alder er svært uvanlig i Stord-saken, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– At et barn dreper et annet barn er ekstremt sjeldent. Det er så sjeldent at det omtrent er umulig å forske på det i Norden fordi det er så få tilfeller, sier Bjørnebekk.

Hun er voldsforsker ved Politihøgskolen i Oslo, og påpeker at i land med mange innbyggere, som foreksempel USA, er det gjort enkelte studier på området.

– Her har man faktisk kunnet jobbet litt med å finne årsaker og strukturer i denne typen saker, sier Bjørnebekk til NRK.

Erkjennelse viktig

Når en gjerningsmann er funnet skyldig er det én ting som er særlig viktig, ifølge voldsforskeren.

– Det er avgjørende å erkjenne hva man har gjort. Hvis man forstår det man har gjort og erkjenner det, så er det lettere å komme seg ut av problemene, sier Bjørnebekk.

– Norge er flinke

Magne Raundalen

– SNAKK MED BARNA: Barnepsykolog Magne Raudalen mener foreldre må snakke med sine barn om det som har skjedd.

Foto: Morten Holm/Scanpix / SCANPIX

Voldsforskeren mener at det i neste omgang må gjøres en rekke analyser av hva den antatte gjerningspersonens situasjon er og har vært.

– Dette er helt nødvendig for å finne ut hvilke tiltak man skal iverksette for å hjelpe fremover, sier hun.

LES OGSÅ: – En blir jo skremt når slikt skjer rett rundt hjørnet

– Norge er stort sett flinke på dette. Det har vært gjort studier av hvordan rettssystemet og institusjonene behandler barn som dreper. Norge og Norden er regnet for å være svært humane på dette området, sier Bjørnebekk.

– Snakk med barna

Barnepsykolog Magne Raundalen ved Senter for krisepsykologi har sammen med kollega Atle Dyregrov i dag publisert en liste med råd for hvordan foresatte skal presentere drapssaken på Stord for barna sine.

Raundalen er opptatt av at samtale er viktig.

– De fleste barn får høre om dette via venner eller medier. Mitt råd til alle foreldre er å snakke med barna sine om dette. Da gjelder det å være rolig og balansert, men alvorlig, sier barnepsykologen til NRK.

Siste video

En stor delegasjon fra Belgia besøkte Troll A-plattformen. Landet skal fase ut atomkraft og ønsker å erstatte den med gass fra Norge.
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Brannvesenet melder om svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet.