Hopp til innhold

– Engstelse langs «Gullkysten» ga Ap-boom

Valgforsker Frank Aarebrot tror den usikre verdensøkonomien og krisen i den norske oljebransjen førte til maktskifte i flere viktige vestlandskommuner.

Frank Aarebrot

VIDT PERSPEKTIV: Professor og valgforsker Frank Aarebrot mener de dårlige tidende i olje- og verftsindustrien har påvirker valgresultatet i vest.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Valglogo

– På den norske «Gullkysten» er det nå engstelse for jobbene. Folk som har stemt Fremskrittspartiet og Høyre, samt hatt trygge jobber med gode betingelser, begynner nå plutselig å engste seg og stemmer Arbeiderpartiet, sier professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, til NRK.

Ordførar Harry Herstad i Stord kommune

TAR OVER PÅ STORD: Harry Herstad (Ap) avløser Høyres Liv Kari Eskeland etter åtte år.

Foto: Marius Knutsen / Sunnhordland

Kapret fire av de fem største

Årets kommunevalg ga Arbeiderpartiet et knallresultat langs kysten. I fire av de fem største kommunene i Hordaland gikk partiet frem, på bekostning av Høyre og Frp. Partiet ligger an til å ta makten i Bergen , Fjell, Stord og muligens også på Askøy .

Unntaket er Os kommune, hvor ordfører Terje Søviknes fortsatt er uslåelig .

Aarebrot mener Arbeiderpartiet kan dårlige tidene i den norske olje- og verftsbransjen og medfølgende svakere jobbtrygghet for den store fremgangen i de viktige kystkommunene. Valgforskeren, som selv er Ap-medlem, peker på Stord kommune som et kroneksempel.

– Ny bonanaza i fjordene

I offshorekommunen gikk Ap frem med 6,3 prosentpoeng, mens Høyre gikk tilbake med 5,9. Dermed overtar Harry Herstad ordførerkjedet etter Høyres Liv Kari Eskeland, som har hatt vervet de to siste periodene.

Dag Inge Ulstein og Harald Schjelderup

KAPRET BERGEN: Arbeiderpartiets Harald Schjelderup (t.h.) blir ny byrådsleder i Bergen. Her med samarbeidspartner Dag Inge Ulstein fra KrF.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Steder hvor man nå sliter, går Arbeiderpartiet frem. Samtidig er ikke bildet helt entydig. Vi ser at det andre steder er på vei til å bli ny bonanza, og der går de tilbake. Noen av smelteverkene inne i fjordene går så det suser, og der begynner trofaste Ap-velgere over til borgerlig side fordi de plutselig vil ha lavere skatt, sier Aarebrot.

«Uforklarlig» vekst for Senterpartiet

Men en tendens i årets kommunevalg sliter professoren med å forklare.

– I Ap-bastioner som Årdal og Sauda går partiet kraftig tilbake, mens Senterpartiet går voldsomt fram. Det er veldig interessant, ikke minst at velgerne ikke går til Frp. Hvorfor industriarbeiderne plutselig har begynt å elske Senterpartiet, har jeg ingen forklaring på.