– Dette er helt vanlig vinterinfluensa

Flere pasienter ligger isolert på Haukeland med påvist svineinfluensa, men Bergen Legevakt har ingen planer om å øke beredskapen foreløpig.

En kvinne får satt en sprøyte med influensavaksine

VAKSINE: Nå herjer influensaen på Vestlandet, men det er ikke for sent å vaksinere seg. Noen gode råd: Det er viktig å holde hendene rene. Vask deg grundig og ofte med såpe og vann, spesielt når du har vært ute blant folk, råder Folkehelseinstituttet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

924 personer i Norge er eller har vært smittet av svineinfluensa så langt denne høst- og vintersesongen, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Overlege Bjarte Nore på Legevakten i Bergen har nok å gjøre om dagen som følge av luftveisinfeksjoner, men ønsker å dempe folks bekymring.

Bjarte Nore

OVERLEGE: Bjarte Nore, Bergen Legevakt.

Foto: Privat

– Vi har alltid mye å gjøre på denne årstiden, og det er for tidlig å si om det er noe ekstraordinært på gang. Dette er helt vanlig vinterinfluensa som er normalt på denne årstiden. Svineinfluensa er for øvrig en vanlig influensatype, sier Nore til NRK.

Han avviser at Legevakten har planer om å bemanne opp eller styrke beredskapen som følge av influensatilfellene som er påvist så langt.

LES OGSÅ: Viruset som aldri dør

LES OGSÅ: Over 400 har søkt erstatning etter svineinfluensavaksinen

I overtall

– Vi ser nå starten på årets influensautbrudd. Denne siste uken har vi registrert en økning i antall personer som har influensa. Det gjelder spesielt på Vestlandet, sier Karin Rønning, lege og avdelingsdirektør ved FHI til Bergensavisen.

Svineinfluensaen, som ofte rammer yngre, er den vanligste influensatypen i år. Flesteparten av dem som får influensa denne sesongen, vil få svineinfluensa, eller AH1N1, som er det offisielle navnet på viruset.

Islolat svineinfluensa Ålesund

SMITTEFARE: Syv personer er nå er innlagt på sykehus i Ålesund, men har ingen felles smittekilde, melder NRK Møre og Romsdal.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

H1N1 (svineinfluensa) er klart dominerende så langt og utgjør 94,3 % av alle influensa A-utbrudd.

Ble syke av vaksinen

Syv personer er nå er innlagt på sykehus i Ålesund, men har ingen felles smittekilde, melder NRK Møre og Romsdal. En gutt på to år og en jente på to måneder har fått behandling for svineinfluensa på sykehuset i Stavanger.

Etter massevaksineringen mot svineinfluensa for seks år siden strømmet erstatningskravene inn til Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). 2,2 millioner nordmenn fulgte myndighetens råd og lot seg vaksinere da svineinfluensaen herjet i 2009. Flere har i ettertid utviklet narkolepsi som følge av vaksinen.

LES OGSÅ: 924 smittet av svineinfluensa

Søk i valresultata

valg-dekorasjon