Hopp til innhold

– Dette er et spahotell for laks

Bremnes Seashore på Bømlo har utviklet en ny laksemerd på land, den første i sitt slag i verden.

Bremnes Seashore på Bømlo

SPAHOTELL: Målsetningen for oss er at laksen skal ha det så godt som de kan ha det på et spahotell, slik at de ikke rømmer, sier viseadministrerende direktør i Bremnes Seashore, Bjørn Willy Sæverud.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Adm.dir Einar Eide, Bremnes Seashore

FORNØYD: Einar Eide, administrerande direktør i Bremnes Seashore er godt fornøyd med den nye storsatsingen.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Bremnes Seashore har utviklet en laksemerd på land. Denne uken flyttet de første fiskene inn i en 850 kubikk stor landmerd i Kvednavikjo på Bømlo.

– Dette oppdrettsanlegget er unikt i verdenssammenheng. Det er det ingen andre som har lagd eller har turt å tenke på dette før oss, sier Einar Eide, administrerende direktør i Bremnes Seashore.

– Et spahotell

Oppdrettsanlegg

NYÅPNET: Dette nyåpnede oppdrettsanlegget på Bømlo skal hindre spredning av smitte og sikre god kjøttkvalitet.

Foto: Privat

Tanken på det nye oppdrettsanlegget rommer 170 tonn med fisk. Stedet liker oppdretterne å kalle «et spahotell for laks».

– Anlegget er et spahotell for laks. Målsetningen for oss er at laksen skal ha det så godt som de kan ha det på et spahotell, slik at de ikke rømmer, sier viseadministrerende direktør i Bremnes Seashore, Bjørn Willy Sæverud til NRK.

I dag besøkte fiskeriminister Elisabeth Aspaker det nye oppdrettsanlegget for å lære mer om prosjektet.

– Laksen aner fred og ingen fare. Den svømmer rundt og har det veldig godt på sine friske dager, sier hun.

– Kostbart

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker

IMPONERT: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker var onsdag tilstede på anlegget. Hun var svært imponert over teknologien anlegget bruker.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Oppdrettsanlegget har en lukket levering fra brønnbåt til landanlegg, noe som gir dem full kontroll på fisk og vann.

30 tonn vann i minuttet blir tatt inn fra 70 meters havdyp. Slik skal anlegget reduserer faren for smittsom sykdom, spredning av lakselus og rømming.

– En laks hos oss har det mye bedre på sine siste dager, enn vi mennesker som må stå i helsekø.

Så langt har prosjektet kostet 68 millioner kroner, men oppdrettsanlegget planlegger å bygge to tanker til.

– Det er kostbart å være i front, men vi må ta ansvar for å utvikle næringen videre. Dette vil helt klart gi noe igjen i form av reduserte utslipp og kostnader på sjø, i tillegg til bedre produktkvalitet.

Fiskeriministeren mener vi vil trenge flere slike anlegg i fremtiden, for at kysten skal tåle en større produksjon enn det Norge har i dag.

– Dette er en bedrift som virkelig går i front når det gjelder å ta i bruk ny teknologi. De tenker fiskehelse og fiskevelferd, og hvis vi ønsker å utvikle havbruksnæringen til å bli mer bærekraftig er det nettopp denne type fremskritt vi trenger.