– Dette er et skrekkeksempel - folk skjønner ikke hvor farlig det er

Papp og plast kastes sammen med brukte engangsgriller. Det får brannvesenet til å fortvile.

Folk kaster alt annet i container for engagsgriller

ENGANGSGRILLER: Her er det satt opp en egen container for brukte engangsgriller. Der er det kastet mye brennbart på samme sted.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

– Det er helt forferdelig at folk kan finne på å kaste fra seg bademadrasser, papp og plast sammen med varme engangsgriller, sier vakthavende sjef ved 110-sentralen Bergen brannvesen, Frode Bødtker.

Det fine og varme været over hele Sør-Norge har ført til at det er svært stor skog og lyngbrannfare. Og mange kommuner har nå innført totalforbud mot bruk av åpen ild. Likevel opplever brannvesenet at folk tenner engangsgriller, og ikke sørger for at de slukkes skikkelig før de forlater dem.

– Det kan lett ta fyr og er livsfarlig så tørt som det er her nå. Folk er ikke klar over hvor fort det sprer seg, sier han.

Frode Bødtker Bergen brannvesen

FORTVILET: – Folk er ikke klar over hvor tørt det er og hvor fort ting tar fyr, sier vakthavende sjef i Bergen brannvesen, Frode Bødtker.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Totalforbud

– Vi visste ikke at det var et forbud, sier Vegard Bergheim.

Sammen med Peter Austnes sitter han og griller på Kyrkjetangen i Bergen da brannvesenets mann påpeker forbudet som Bergen kommune innførte fra søndag morgen.

– Det er jo fjell her vi sitter så vi trodde ikke det var farlig, men skjønner jo nå at de frykter at glør skal blåse herfra og opp i naturen.

Vegard Bergheim og Peter Austnes

GRILLET: Vegard Bergheim og Peter Austnes grillet i solskinnet. De var ikke klar over forbudet, men skulle slukke grillen etter praten med brannvesenet.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Flere steder har det i dag vært skogbranner. Flere hundre kvadratmeter skog i Lommedalen. I Åsenfjorden i Trøndelag blusset et gammelt bål opp igjen og førte til brann. Og på Ombo i Ryfylke skaper vind og bratt terreng problemer for brannvesenet.

Bare i Hordaland er det nå innført totalforbud mot åpen ild i 11 kommuner.

– Vi har hatt flere branntilløp denne helgen som er utløst av engangsgriller. sier Bødtker.

– Ekstremt tørt

– Det har vært tørke her i Bergen siden 11. mai, og det er ekstremt tørt. Forbudet som nå er innført betyr at det er forbud mot å ha åpen ild eller engangsgriller i skog og mark. Det må de forstå, sier Bødtker.

Det brannvesenet frykter mest er branner som utvikler seg raskt.

– Branner i nærheten av boliger eller boligstrøk og branner som utvikler seg til store skogbranner, er noe vi håper å unngå.

Laster kart, vennligst vent...

SKOGBRANNFARE: I store deler av Sør-Norge er det nå høy skogbrannfare.

Grill hjemme

Hjemme på egen terrasse er det fortsatt lov å bruke grill, dersom det er ønske om en pølse, et kjøttstykke eller annet grillet til middag når solen skinner.

– Jeg har hørt om at det er så stor brannfare at vi tok med hjemmelagde boller på stranden i dag. Grillingen venter vi med til vi kommer hjem, sier Kristine Olli Tefre.

Likevel vil ikke Bødtker i Bergen brannvesen ta all glede fra folk.

– Kos dere i finværet, men bruk ikke engangsgriller eller annen åpen ild når dere ferdes ute.

Skogbrann Ombo

HELIKOPTER: Vind og bratt terreng gjør slukningsarbeidet på øya Ombo i Ryfylke vanskelig.

Foto: Erik Waage / NRK