NRK Meny
Normal

– Det mangler flere titalls millioner

Det nye flertallet i fylkeskommunen vil få enorme problemer med å holde det de har lovet innenfor kollektivtrafikken, mener Terje Søviknes (Frp).

Bybanen i Bergen - minutt for minutt

I tillegg til flere bussavganger har KrF, Sp og Ap lovet å fjerne natt-taksten og å gjøre togtuen mellom Arna og sentrum billigere.

Foto: Rune Jenssen / NRK

– Jeg frykter at den nye koalisjonen kommer til å få store utfordringer på det økonomiske. De har lovet å fjerne både natt-takst og gjøre transporten rimeligere, sier Søviknes.

Terje Søviknes

Terje Søviknes fra Fremskrittspartiet.

Foto: Sølve Rydland / NRK

I tillegg til flere busser lover Senterpartiet, Arbeiderpartiet og KrF å fjerne natt-taksten og gjøre togturen mellom Arna og Bergen billigere.

– De har sagt fra seg en inntektskilde med reklamefinansiert kollektiv transport. Her snakker man om mange titalls millioner samlet sett, som man ikke har dekning for, sier han.

  • Det vil koste mellom 20 og 30 millioner å fjerne nattaksten og å innføre enhetstakst mellom Arna og Sentrum.
  • Uten reklame på busser og i bybanevogner blir fylkeskommunens inntekter mellom 6 og 7 millioner lavere.
  • 35 millioner statlige kroner sørger for at man kan oppjustere kollektivtilbudet fra nyttår. Men dette er en engangssum. Om man ikke finner nye penger må tilbudet nedjusteres i 2017.

Ikke enkelt

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun fra Arbeiderpartiet innrømmer at det ikke er enkelt å nå målene innen kollektivtrafikken.

Anne Gine Hestetun

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun fra Arbeiderpartiet.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Det er klart at det er krevende. Vi har en regjering som har strupt fylkeskommunen med økonomiske bevilgninger, men samtidig sier de at hvis vi lykkes med kollektiv satsingen vil de gi belønningsmidler i forhold til det, sier Hestetun.

I tillegg til håp om mer penger fra staten har Senterpartiet, Arbeiderpartiet og KrF som mål å kunne bruke bompengeinntekter til drift av kollektivtrafikk.

– Jeg velger å tro på dem. Vi skal jobbe hardt for å få dette til, sier hun.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.