NRK Meny
Normal

– Det har vært en vanskelig prosess

Nominasjonskomiteen i Høyre har slitt med å bestemme seg for om de ønsker at Ragnhild Stolt-Nielsen skal fortsette som byrådsleder, eller om Martin Smith-Sivertsen skal overta.

Martin Smith-Sivertsen Ragnhild Stolt-Nielsen

HVEM BLIR BYRÅDSLEDER?: Martin Smith-Sivertsen og Ragnhild Stolt-Nielsen er kandidatene til å toppe Høyres liste til valget neste høst.

Foto: NRK

På en pressekonferanse på Høyres Hus i Bergen legger nominasjonskomiteen i dag frem forslaget sitt til hvem som skal bli partiets byrådslederkandidat til valget neste høst.

Den åpne nominasjonskampen i partiet har lenge hatt tre deltakere: Sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen, tidligere Bergen Høyre-topp Martin Smith-Sivertsen og bystyregruppeleder Dag Skansen.

I forrige uke ble det kjent at sistnevnte trakk seg.

– Jeg er ikke så veldig kampglad i slike situasjoner, og følte ikke vi trengte en «fight», sier Skansen.

– En vanskelig prosess

Dermed er det kun to kandidater igjen frem til Høyres nominasjonsmøte 14. oktober endelig skal avgjøre hvem som skal toppe listen.

Stolt-Nielsen går av etter nominasjonsmøtet dersom hun ikke får topplassen. Smith-Sivertsen har sagt at han i så fall er klar til å overta som byrådsleder allerede i høst.

Ifølge BA.no går det i dag mot en delt innstilling på byrådslederkandidatplassen, med flertallet på Martin Smith-Sivertsen.

Vi har hatt tre habile, gode navn, men ingen åpenbar, soleklar leder som har sittet lenge.

Arent Kragh

Lederen i nominasjonskomiteen, Anne Lorgen Riise, legger ikke skjul på at komiteen har hatt en tøff jobb.

– Det har vært en vanskelig prosess, sier hun.

Nominasjonskomiteen har fått innspill til arbeidet sitt av Høyres bydelslag. Der har Martin Smith-Sivertsen fått stor støtte, noe som blant annet førte til at Skansen trakk seg.

Lorgen Riise vil ikke si om komiteen har kommet frem til en enstemmig konklusjon.

– Ingen soleklar leder

Monica Mæland

KLAR LEDER: Nominasjonen var lettere for Høyre for fire år siden, da Monica Mæland var partiets ubestridte ener.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

De andre medlemmene i komiteen NRK har vært i kontakt med holder også kortene tett til brystet. Flere sier de synes metoden med den åpne lederkampen har «fungert greit».

Problemet for et lokallag som tidligere har hatt Monica Mæland som ubestridt leder over lengre tid, har vært å finne en klar ener, sier et av medlemmene, Arent Kragh.

– Det var veldig mye lettere for fire år siden, da jeg også satt i nominasjonskomiteen. Vi har hatt tre habile, gode navn, men ingen åpenbar, soleklar leder som har sittet lenge, sier Kragh.

– Ikke et «tellekorps»

Komiteen har intervjuet de tre kandidatene for å finne ut hvem de mener er best egnet til byrådslederjobben, og tar også med seg synspunktene fra bydelslagene. I Kraghs bydelslag, Bergenhus, fikk Smith-Sivertsen et klart flertall.

– Men nominasjonskomiteen er ikke et «tellekorps», sier Kragh, som heller ikke vil overvurdere betydningen av innstillingen de legger frem i dag.

– Jeg så Frank Aarebrot uttale at det var veldig vanskelig å vinne over en enstemmig nominasjonskomité. Det er ikke helt den posisjonen vi har, selv om det nok for mange teller en del hvor nominasjonskomiteen har lagt seg.

Medlemmene i de ulike bydelslagene er ikke bundet av innspillene de kom med til nominasjonskomiteen. Dermed kan de stemme på hvem de vil når saken skal avgjøres 14. oktober.