NRK Meny
Normal

– Det er voldsomme skader

Sjefingeniør i NVE, Eirik Traae, ble sjokkert når han så skadene flommen har påført Odda. – Det er veldig sjelden vi ser noe sånt.

Sjefsingeniør i NVE, Eirik Traae

STORE SKADER: Sjefingeniør i NVE, Eirik Traae, mener skadene flommen har påført Odda er sjelden kost i Norge.

Foto: Christian Kråkenes

Nabolaget forsvant

ÅTTE HUS EVAKUERT: Fortsatt står to hus i fare for å rase i Opoelva. Tre andre hus kan bli revet.

Foto: Photographer: Terje Laegreid

– Det er veldig sjelden vi ser så store skader i Norge påført av naturkreftene, sier sjefingeniør i Norges vassdrags- og energidirektorat, Eirik Traae.

Han er ansvarlig for å koordinere krisetiltakene i flomrammede Odda. Nå forsøker man nå å utføre sikringstiltak som skal forhindre flere hus å rase ut i elven.

– Akkurat nå prøver vi å sette i gang tiltak som begrenser videre utvikling av erosjonen. Nå blir det kjørt ut steinfyllinger i foten på disse skråningene langs Opoelva for å begrense erosjonen fremover.

Åtte hus fortsatt evakuert

Fremdeles er åtte hus evakuert i Odda. De kommer til å være evakuert gjennom helgen, sier teknisk sjef i Odda kommune, Jostein Eitrheim.

– De åtte husstandene vil i første omgang være evakuert til mandag. Vi bruker føre-var prinsippet her. Vi vil være 100 prosent sikker på at det er forsvarlig å flytte tilbake i husene før man tillater det.

To av de åtte husene har lenge stått i fare for å ryke ut i elven. Men nå mener Eitrheim at et av de kanskje er reddet.

– I dag har vi fått fylt masser med stein rundt det ene huset. Nå er det stabilisert en del bedre enn hva det var i dag tidlig.

Fortsatt er det også tre hus som kanskje må rives på grunn av utrygg grunn. 14 personer er fremdeles evakuert.

– Uvirkelige døgn

Samtidig er vannføringen i Opo nå nede på en syvendedel av toppnivået under flommen. Men til helgen er det meldt mer regn. Sjefingeniør i NVE, Eirik Traae, mener likevel at flomfaren nå er over.

– Det er meldt litt nedbør. Men vi regner ikke med at det vil ha mye å si for vannstanden i Opoelva. Så Oddingene kan sove trygt, sier han.

Odda-ordfører John Opdal beskriver de siste døgnene som særlig krevende. Nå håper han kommunens innbyggere går en roligere tid i møte.

– Det har vært uvirkelig. Så store vannmengder har ikke gått gjennom Opo tidligere.

Ordføreren er likevel takknemlig for alle som har deltatt i hjelpearbeidet.

– Vi har hatt veldig godt samarbeid med alle som har deltatt i arbeidet etter flommen, som foreksempel Sivilforsvaret, Brann, Politi og Helse Fonna. Alle har bidratt til at dette har vært en vellykket redningsaksjon, sier han.


Siste video

Liv Holmefjord og Torbjørn Lorentzen følger 1000-meteren på skøyter i OL fra Fana IL sitt klubbhus på Nesttun i Bergen.
Programleiar: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås