NRK Meny
Normal

– Derfor har rike russ den villeste russefeiringen

I Oslo vest og Bergen sør har russen råd til dyre russebusser. Der de kan feste hardt, på siden av samfunnet. Dessuten har «eliteforeldre» større aksept for rusbruk i russetiden, mener professor.

Russebusser Willy Pedersen

– BUSSER GIR BRÅK: Professor Willy Pedersen mener russebussene gir mulighet for hardere festing. Og busser koster penger, derfor er det mest russebråk i rike bydeler, mener han.

Foto: Scanpix / NRK

– Dette er den verste russetiden jeg har vært vitne til, har mangeårig elevinspektør Stig Hammersland uttalt etter flere uheldige episoder med bergensrussen i år.

I Bergen sør skal flere yngre jenter ha blitt dopet ned, og en russ er siktet for voldtekt under et russetreff.

Professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Willy Pedersen, har gjennom en rekke forskningsarbeider og artikler undersøkt ulike aspekter ved den norske russefeiringen.

– Mange synes dette er en forbløffende skikk. Når vi legger frem forskningen vår på internasjonale konferanser, blir utenlandske fagfeller veldig overrasket. Spesielt over den aksepten vi har for at russen kan komme bakfull på skolen, eller skulke, sier Pedersen.

– Russebussene en selvstyrt sone

I en artikkel han og to kollegaer nylig publiserte i The British Journal i Sociology, under tittelen «Party on wheels», pekes det på russebussene som sentrale i utviklingen av en kultur der festing og rusbruk står sentralt.

I russetiden tenker nok mange «vi holdt jo på med dette selv».

Willy Pedersen

– Voksensamfunnet setter ellers ganske klare regler, enten det gjelder foreldre hjemme eller dørvakter på utestedene. Men russebussene representerer en autonom sone, en frikobling fra det vanlige samfunnet, som gir mulighet til hard festing uten kontroll fra voksne, sier Pedersen.

Professoren knytter denne festingen opp til de mest velstående delene av de store norske byene.

Ragn sells rådalen jente russefest container

VÅKNET I CONTAINER: En kvinne (18) våknet hjelpeløs i en container i dette området i Rådalen etter en russefest ved Hordnesskogen i Bergen.

Foto: NRK

– «Eliteforeldre» har mer aksept for flatfyll

Han støtter seg på opplysninger fra politiet i Oslo og Bergen, som melder at mye av bråket er knyttet til russebussene. De er det flest av i bydelene Oslo vest og Bergen sør, som scorer høyt på inntektsnivå og levekårsundersøkelser.

– Majoriteten av bussene i Bergen tilhører vårt distrikt. Disse bussene er dyre å være med på, så det krever jo en del penger, sier politistasjonssjef Morten Ørn i Bergen sør.

– De største og kuleste bussene finner man i Oslo vest, og her er det også høyere alkoholforbruk generelt og større aksept for feiringen. Russetiden er jo tradisjonelt et elitefenomen, og dermed er det flere i foreldregenerasjonen i vest enn i øst som selv har vært russ, og har større forståelse for at også barna fester hardt i russetiden, sier sosiolog Pedersen.

Det er helt tydelig at det er en overvekt av oppdrag i Bergen sør.

Christian Stoutland, politioverbetjent

I Bergen har flere foreldre i år vært med å «rulle» med russen. Pedersen har sett det samme i Oslo. Han sier også at ungdom i Oslo vest lettere får tilgang på alkohol ved hjelp av foreldrene.

– Dette er folk i bydeler med høyt inntektsnivå og gode resultater på levekårsundersøkelsene, som trener mye og lever sunt, og vanligvis ikke er veldig glade for flatfyll blant ungdom. Men i russetiden tenker nok mange «vi holdt jo på med dette selv», sier han.

Willy Pedersen

FORSKER PÅ RUSS: Sosiologiprofessor Willy Pedersen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Tydelig overvekt i Bergen sør

Politioverbetjent Christian Stoutland er koordinator for det forebyggende arbeidet i Vest politidistrikt. Han forteller at det så langt ser ut til å være en økning på 20 prosent fra i fjor i antall politioppdrag knyttet til russen.

– Det er helt tydelig at det er en overvekt av oppdrag i Bergen sør. Mye går på støy, men det har også vært et par oppdrag med meldinger om ukontrollerte fester og synlig bruk av narkotika, sier Stoutland.

Han har ikke noe godt svar på hvorfor det er mer bråk i år enn tidligere, men tar utviklingen på alvor.

Noe av det som bekymrer oss mest, er at det kommer mange flere bekymringsmeldinger om bruk av narkotika.

Christian Stoutland, politioverbetjent

– Noe av det som bekymrer oss mest, er at det kommer mange flere bekymringsmeldinger om bruk av narkotika. Det er urovekkende og kan skape gruppepress hvis det etablerer seg en slik ruskultur blant russen, sier Stoutland.

Sjef for bergen sør politistasjon, Morten Ørn

MERKER MER RUSSETRØBBEL: Morten Ørn, leder for Bergen sør politistasjonsdistrikt.

Foto: Mikal Olsen Lerøen

Halvparten ved Majorstua

Politiet i Oslo ser ikke den samme økningen i oppdrag. Så langt i årets russetid har de mottatt 235 klager på støy, i snitt tolv hver dag (tallene inkluderer bortvisninger). Tallet er høyest ved Majorstua politistasjon i Oslo vest.

  • Majorstua politistasjon: 120
  • Manglerud politistasjon: 60
  • Stovner politistasjon: 25
  • Sentrum og Grønland politistasjon: 30

– Det er ikke meldt om noen alvorlige hendelser, opplyser overbetjent Andre Kråkenes.

I Bergen sør har politistasjonssjef Morten Ørn to alvorlige saker til etterforskning, voldtekt og neddoping i forbindelse med en russefest i Hordnesskogen natt til 1. mai.

– Det har vært noe mer trøbbel i år enn tidligere. Det er både alvorlige saker og mer vanlige saker med klager fra publikum. Senest i natt hadde vi flere tilfeller av støyklager, sier Ørn.

Siste video

Vestlandsrevyen, 22.09.2017.
Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.