NRK Meny
Normal

– De leter etter mat i bosspannene våre

Beboere i Kalfaret forteller om umenneskelige forhold i den falleferdige rønnen ved Byporten. Sosialbyråden i Bergen er sjokkert.

Created by InfoDispatcher

NABOER: Nina Eikeland og datteren Maria Mercedes Eikeland Jensen (t. v.) er sjokkert over hvilke forhold de ulovlige innflytterne lever under bare et par hundre meter unna. I ukevis har uvedkommende lett etter mat i bosspannene i nabolaget.

– Da min datter kom hjem fredag, sto to menn og rotet i bosspannene våre. De hadde med seg kniv og skar opp posene på jakt etter mat. Så gikk de videre over gaten og inn portrommet til nye bosspann der, sier Nina Eikeland i Kalfarveien til NRK.

Søndag anholdt politiet minst 20 utenlandske statsborgere som skal ha bodd ulovlig i et falleferdig hus like ved Byporten i Bergen sentrum. Huset er kondemnert og flyter over av ekskrementer, boss og rotter.

Kalfaret boss

SKITTENT: Bakgården flyter over av boss og bygningene er falleferdige. Likevel bor flere titalls mennesker her.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

LES OGSÅ: Bodde i rønne full av boss og ekskrementer

Byråden kritisk til huseier

Sosialbyråd Eiler Macody Lund (Frp) er sjokkert over avsløringen.

– Jeg er forferdet over tilstanden i dette huset. Det er uverdige forhold for en gruppe mennesker som har kommet til Norge. Dette er personer som verken politiet eller Bergen kommune har oversikt over. De er her for å tjene penger og sende hjem til Romania, sier Macody Lund til NRK.

Eiler Macody Lund

SJOKKERT: Sosialbyråd Eiler Macody Lund (Frp) er sjokkert over avsløringen av rottereiret i Kalfaret.

Foto: NRK

Han ønsker nå å jobbe for at Bymisjonen får gjenåpnet sitt overnattingstilbud for fattige utlendinger og vil sende brev til statsråden denne uken.

– Jeg er overrasket over at dette kan skje i Bergen i 2015. Det står en del hus til forfall i byen. Her sier huseier at han har søkt om endring til reguleringsbestemmelser. Det er huseiers ansvar å sikre et bygg som står tomt slik at ikke uvedkommende benytter det til opphold, sier sosialbyråden.

Huset i Kalfaret, nytt hovedbilde

FALLEFERDIG: Her er huset der flere titalls utlendinger har tatt ulovlig bopel i lengre tid. Mye tyder på at de fortsatt oppholder seg i bygget, tross søndagens politiaksjon.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Har forsøkt å sikre bygget

Karsten Aubert er styreformann i Bergen Fjellsiden AS som eier det falleferdige bygget.

– Vi har gang på gang prøvd å sikre husets mange åpninger med gitre, planker, låser og gjerder. Dette har vi gjort seks-syv-åtte ganger. Det går ikke lang tid før de bryter seg inn igjen. Noen har med seg brekkjern og prøver å skjule sine spor, sier Aubert.

Han opplyser at investorgruppen ønsker å rive bakfløyen og sette opp nybygg. Problemer med rammetillatelsen og kommunalt avslag gjør at prosjektet er satt på vent på ubestemt tid. Bygget var tidligere en del av et sykehjem og har stått tomt siden 1990.

– Det har bodd uvedkommende her lenge. Først narkomane, nå romfolk. Det er synd på dem, og ikke helsebringende for folk å bo blant skit og rotter. Vi har vært i kontakt med politiet for å bistand til sikring, men de sier det er vår jobb. Vi har gjort det vi kan, sier Aubert.

Føler seg utrygge

Første påskedag var det innbrudd i Kalfaret ikke langt unna. Politiet mistenkte at noen av beboerne i Kalfarveien sto bak. Det var i jakten på gjerningspersonene at politiet kom over de 20 personene som hadde ulovlig opphold i rønnen.

Alle ble tatt med til politihuset for ID-sjekk.

LES OGSÅ: Her innbrakte politiet 20 personer

– De leter etter mat, men jeg er redd for at de også stjeler papirer og andre ting. Vi føler oss utrygge og har installert flere alarmer. Vi har også fått en snekker til å bygge en ekstra port, forteller nabo Nina Eikeland og datteren Maria Mercedes Eikeland Jensen.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik