NRK Meny
Normal

– Bruker for mye tid på legevakten

Hver bidige helg står politibiler i kø foran legevakten, for å få legens godkjenning til å sette fulle bråkmakere i arresten. Nå ber politiet om egen lege i fyllearresten.

Video Politiet på legevakten

FRUSTRERTE: En helt vanlig lørdagskveld for politiet.

Bengt Angeltveit

VIL HA FORANDRING: Bengt Angeltvedt

Foto: Siri Kleiven Strøm / NRK

– I stedet for å sitte i kø her, kunne vi vært ute på gatene og bekjempet kriminalitet, sier leder for ordensseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Bengt Angeltvedt.

LES OGSÅ: Julebord betyr mer utelivsvold | Hektisk natt tross stor politiaksjon

Tre av fire må til lege

Minst tre av fire som skal i drukkenskapsarrest må innom legevakten først. Dersom vedkommende ikke klarer å ta vare på seg selv, må en lege godkjenne at personen blir satt i politikjelleren for å sove ut rusen.

– Vi bruker vanvittig mye tid på det. Til tider er nesten alle bilene opptatt med å stå i kø foran legevakten, sier Angeltvedt.

Politiet mener løsningen er å få en egen lege i politiarresten. Hittil har forespørselen blitt avvist. En av årsakene er ifølge Legeforeningen at ingen leger ønsker å jobbe alene i arresten.

Møter byrådslederen onsdag

Byrådsleder Monica Mæland skal onsdag møte politiledelsen for å diskutere tiltak som kan gjøre gatene i Bergen tryggere. Køen foran legevakten blir et av temaene, det samme blir taxisituasjonen og bruken av gatelys.

Monica Mæland valg 2011

ÅPEN FOR INNSPILL: Byrådsleder Monica Mæland

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Hun mener likevel at situasjonen er blitt bedre for politiet, etter at kommunen og Helse Bergen i fjor opprettet et rusakutt-tilbud med ti sengeposter.

– Rusakutten avlaster i stor grad politiets arbeid på dette feltet, sier Mæland til NRK.no.

Åpen for innspill

Byrådslederen lover likevel å være lydhør for alle innspill på onsdagens møte med politiet.

– Vi har en rekke forhold hvor vi trenger å samarbeide og bli enda bedre, sier Mæland.