Raser mot gatemusikanter: – Han kan tre låter

Mange ser på gatemusikanter som et hyggelig innslag i bybildet. Næringsdrivende ved Lido-hjørnet i sentrum av Bergen har imidlertid fått nok.

Næringsdrivende i området har gått lei.

HØR MUSIKKEN: Gjør det opp din egen mening om gatemusikanten på Torgallmenningen i Bergen.

I enden av Torgallmenningen står en mann i tykk boblejakke og ullhue og trakterer trekkspillet sitt etter beste evne. På bakken står en blå pappeske med et par kronestykker oppi.

De fleste passerer uten å gi mannen penger, men av og til klinger det av mynter i esken. Selv om det kan være hyggelig, skaper det problemer for næringsdrivende i Bergen sentrum.

– Han kan tre låter, og spiller de om og om igjen. Man blir sprø. Det fører til at vi ikke får ro til å arbeide. Det blir rett og slett vanskelig å fokusere på jobben, sier Arna Gudmundsdottir, som jobber i nærheten.

Har audition i London

I dag blir det ikke stilt noen krav til det å være gatemusikant. Hvem som helst kan stille seg opp og spille på det instrumentet de måtte ønske, så lenge det ikke blir brukt forsterker.

– Så lenge han står i det offentlige byrommet og kommunal grunn så står han helt lovlig, sier leder for Bymiljøetaten i Bergen kommune, Tord Honne Holgernes.

– Man ønsker litt liv og røre i sentrum. Det kommer også frem i de reglene som er vedtatt i byrådet.

Forstår du dem som oppfatter dette som frustrerende?

– Ja, det gjør jeg. Vi har ikke hjemmel til å fjerne vedkommende fra der han står og spiller. Det mest ryddige er at dette er politiets ansvar.

I London og Paris holder de audition til å velge ut hvem som kan spille på gaten.

et mener kunstnerisk leder for Borealisfestivalen, Peter Meanwell, er en dårlig idé.

– Jeg vil helst ikke si ja til audition. Har vi for mange regler for musikken, så mister vi noen magiske øyeblikk, sier Meanwell.

Prøvde å forklare mannen

Flere av dem NRK snakker med i området ved Lidohjørnet har fått nok av trekkspillmusikk når de jobber.

Vi prøver å få mannen med trekkspillet i tale, men han gir uttrykk for at bare snakker rumensk.

Også Arna Gudmundsdottir har prøvd å forklare gatemusikanten om problemet uten hell. Hun har også kontaktet politiet i Bergen flere ganger, men så langt har ingen ting skjedd:

– De sa de hadde fått mange klager på denne mannen. Det var svaret jeg fikk.

Politiet hevder de tar gatemusikk på alvor

I fjor fikk politiet i Bergen inn 24 klager på gatemusikanter. Til nå i år har de fått fire. I to tilfeller har politiet bedt gatemusikanten om gi seg for dagen.

– Noen ganger ber vi dem om å dempe seg eller forlate stedet dersom musikken er for høy. Problemet kan nok oppleves som stort for publikum. Vi tar det på alvor, men det er ikke slike saker vi prioriterer, sier stasjonssjef Wenche Bauge Helle ved Bergen sentrum politistasjon.

Wenche Bauge Helle
Foto: Per Vidar Raunholm / NRK