Normal

Fikk sjokkbeskjed fra Statoil: – Jeg ble helt lammet. Det var uvirkelig

Pårørende roser Statoil for oppfølgningen de har fått etter terroranslaget mot gassanlegget i Algerie. – Vi føler oss trygge og godt tatt vare på, sier en av dem.

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas, Algerie

UAVKLART SITUASJON: Ni norske Statoil-ansatte blir holdt som gisler ved det Statoil-eide gassanlegget i In Amenas i det sørlige Algerie.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

Kvinnen fra Hordaland fikk en grufull start på gårsdagen. På telefon fikk hun vite at mannen hennes var en av de berørte i terroraksjonen i Algerie, og at situasjonen hans var uavklart.

– Da jeg ble oppringt av Statoil i går morges, føltes det helt uvirkelig. Jeg ble helt lammet av beskjeden. Vi vet at det er et område med mye uro og at ting kan endre seg fort. Men dette kunne vi aldri ha forestilt oss, sier hordalandskvinnen til NRK.no.

Atle Dyregrov

ERFAREN PSYKIATER: Statoil har hyret inn Atle Dyregrov fra Senter for krisepsykologi til pårørende-arbeidet.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Opplevdes som trygg situasjon

– Man har veldig tillit til militæret. Jeg tror de som jobber for Statoil i Algerie opplever det som en veldig trygg situasjon, sier kvinnen.

Hun ønsker å være anonym for at mannen hennes ikke skal kunne identifiseres.

Situasjonen er uavklart for ni norske Statoil-arbeidere i forbindelse med terroraksjonen mot gassanlegget i In Amenas. De siste meldingene fra Algerie tyder på at opp til 20 utenlandske gisler skal ha rømt. Flere gisler skal også være såret.

MER OM TERRORAKSJONEN: Terrorforsker tror ikke på overgivelse | Eide kan ikke bekrefte påstander om drept nordmann | Algeriske styrker omringer gassanlegget

– Regner med han er trygg nå

Noen timer etter den første sjokkerende telefonen, fikk hun informasjon at mannen hennes skal være blant dem som har det bra.

– Vi regner med at han er trygg nå. Jeg hadde selv kontakt med ham i går kveld, sier hun.

Familien benyttet seg i går av tilbudet på Statoils pårørendesenter i Bergen og roser selskapet for hjelpen de har fått hittil.

– Statoil har informert på en veldig ryddig måte, og det var veldig godt å komme opp dit. Vi akter å dra tilbake til pårørendesenteret i dag, sier kvinnen.

Les det siste om dramet i NRK.nos livesenter

Taus om pårørende-arbeidet

En av dem som er hyret inn som del av Statoils kriseteam, er krisepsykiater Atle Dyregrov, som i over 25 år har jobbet med sorgreaksjoner etter plutselige og uventede dødsfall.

Han ønsker foreløpig ikke å si noe om arbeidet blant de som er berørt av terroraksjonen i Algerie.

– Så lenge vi er såpass involvert som vi er i dette arbeidet, vil jeg ikke uttale meg, sier Dyregrov til NRK.no.

– At Statoil har hyret inn en så erfaren mann som Dyregrov, gjør at man føler seg trygg og godt tatt vare på. I tillegg er det to prester i teamet, sier kvinnen.

LES OGSÅ: Derfor tar de gisler

Informasjonsrådgiver Bård Glad Pedersen beskriver situasjonen som alvorlig og uavklart.

- FORTSATT ALVORLIG: Statoils mediekontakt Bård Glad Pedersen møtte NRK ved 12-tiden.

– Stor medfølelse med de andre

Helge Lund om situasjonen i Algerie

TIL BERGEN I DAG: Konserndirektør Helge Lund på pressekonferansen på Forus torsdag morgen.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Hun uttrykker stor lettelse over at hennes egen mann ser ut til å være i god behold, men sier det samtidig er vanskelig å glede seg over det.

– Jeg har enormt stor medfølelse for de som forstatt lever i uvisshet. Jeg vet inderlig vel hva de går gjennom. Alle som har sine kjære der nede, tenker på hverandre.

–Man er selvsagt takknemlig for at ens egne har det bra, men dette er en felles situasjon for oss alle. Mange av familiene kjenner hverandre, sier kvinnen.

Familiemedlemmer, venner og kjente har tatt kontakt og uttrykt sin medfølelse, noe hun sier har hjulpet midt i den vanskelige situasjonen.

– Alle meldinger og telefoner har betydd utrolig mye. Vår opplevelse er at det har vært veldig godt å oppleve en slik omtanke, sier hun.

Konsernsjefen til Bergen i dag

Statoils konsernsjef, Helge Lund, sa på en pressekonferanse i Stavanger torsdag morgen at han i løpet av dagen vil dra til Bergen for å være sammen med pårørende på Scandic Hotel Bergen Airport.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.