NRK Meny
Normal

– Ble drept av konen med kullos fra engangsgrill

Enken (32) etter Helge Ove Irgens møter i retten tiltalt for overlagt drap. Hun erkjenner delvis straffskyld.

Benedicte Hordnes er aktor i rettsaka etter drapet på Helge Irgens

FØRER SAKEN: Benedicte Hordnes er aktor i rettsaka etter drapet på Helge Irgens.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

Onsdag startet rettssaken etter at Helge Ove Irgens ble funnet død i boligen sin på Telavåg i Sund kommune utenfor Bergen i juni 2014.

En 32 år gammel filippinsk kvinne er tiltalt for overlagt drap etter å ha forgiftet ektemannen.

Ifølge tiltalen lurte hun i han sovemedisiner før hun plasserte en brennende engangsgrill ved sengen hans, og lukket aller vinduer og dører.

Irgens døde av karbonmonoksidforgiftning og ble 61 år gammel.

Helge Ove Irgens

DREPT: Enken til Helge Ove Irgens er tiltalt for overlagt drap på sin mann. Rettssaken startet i Nordhordland tingrett onsdag.

Foto: BERGENS TIDENDE / HELGE SKODVIN

Full rettssal

Rettssalen i Nordhordland tingrett er onsdag full av støttespillere til de pårørende i saken. Blant annet er døtrene til avdøde Irgens på plass for å følge rettssaken.

Flere gråt da tiltalebeslutningen ble lest opp. Under aktors oppsummering av hendelsesforløpet, gråter også tiltalte.

Hun er iført en mørk kåpe og virker preget av situasjonen. På spørsmål fra dommer på hvordan hun stiller seg til tiltalen, svarte hun «delvis straffskyld.»

Strafferammen for overlagt drap er 21 år.

Helge Ove Irgens

Døtrene til drepte Helge Ove Irgens, Regina og Emilie Irgens, møtte opp i retten med flere støttespillere.

Foto: ANNBJØRG DALLAND / NRK

Fattet ikke mistanke

Statsadvokat Benedicte Hordnes startet den ti dager lange rettssaken med en oppsummering fra hendelsesforløpet dagen politiet fant avdøde.

Da politiet først fant den avdøde, ble det ikke vekket noen mistanke, men det ble trodde at han døde av naturlige årsaker. Den tiltalte meldte selv om dødsfallet.

Etter obduksjonen ble politiet kontaktet etter spor av medikamenter og karbonmonoksid, og blodet ble sendt til videre testing.

13. august 2014 ble prøvene klare, og viste 64 prosent karbonmonoksid i blodet. Først 21. august 2014 ble den tiltalte avhørt som mistenkt i saken.

Gjorde søk på pc

Politiet beslagla enkens datamaskin høsten 2014 og samlet beviser på at hun hadde søkt på nettet etter drapsmetoder og forgiftning i tiden før han døde. Politiet mener disse søkene kan knyttes direkte til kvinnen.

– Det sentrale for den tiltalte her er sorgen over det hun har gjort, og det sliter hun mye med. For oss er det viktig å få belyst de formildende omstendighetene i saken, sier forsvarer til tiltalte, Jannicke Keller-Fløystad, til NRK.

Forsvaret vil legge stor vekt på at kvinnen skal bli dømt for forsettlig og ikke overlagt drap. Forskjellen ligger i hvor stor grad drapet var planlagt i forveien.

– I enkelttilfeller kan grensen være vanskelig å trekke. At man i lengre tid har hatt tanker om drap, er ikke tilstrekkelig til å dømme, hvis selve beslutningen blir trukket i affekt, sa forsvareren i rettssalen i dag.

Det er satt av ni dager til saken i Nordhordland tingrett.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Steffen Lie Skålevik etter 2-2 mot Tromsdalen