NRK Meny
Normal

– Billig arbeidskraft fører til flere ulykker

Fellesforbundet mener det ikke er tilfeldig at det skjer så mange dødsulykker i bygg- og anleggsbransjen. – Man velger billige, utenlandske arbeidere på bekostning av sikkerheten.

Steinar Krogstad

TYDELIG KONFLIKT: – Hovedproblemet er at de som har ansvaret for sikkerhet og HMS i bedriftene, ikke tenker mye på målsetningene om færre ulykker når de henter inn ansatte, sier Steinar Krogstad, i Fellesforbundet. Han får kraftig motstand fra Byggenæringens landsforening, som mener Krogstad ikke har grunnlag for å hevde dette.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Det hevder Steinar Krogstad, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Fellesforbundet har sett en økning i både ulykker og dødsulykker i bransjen de siste årene. I fjor døde 48 personer på jobb i Norge, ni av dem i bygg- og anleggsbransjen.

Denne uken fortalte nrk.no om enken Anne Bogsnes, som krever tiltak etter at mannen hennes døde for ett år siden. Ektemannen ble en av 27 dødsfall i byggebransjen, på bare tre år.

Ulykke i Minnesund

DØDSULYKKE: For et år siden omkom en person under arbeid med den nye tunnelen mellom Eidsvoll og Kolomoen på E6 ved Minnesund.

Foto: Lars Erik Skrefsrud

– Det har alltid vært en risikobransje, men vi ser en økning nå de siste årene. Den økningen ser vi også i flere land, ikke bare i Norge, sier Steinar Krogstad, forbundssekretær i Fellesforbundet.

– Shopper billig arbeidskraft

Tunnel Sotra

48-ÅRING OMKOM: Det er bare to uker siden en 48 år gammel mann omkom i en arbeidsulykke på Sotra. Han falt ned fra et tunneltak.

Foto: NRK

Noe av årsaken til økningen kommer av at Norge har høy byggeaktiviteten for tiden. Likevel tilskriver Fellesforbundet mye av ansvaret til arbeidsgiverne, som de mener handler billigest mulig arbeidskraft.

– Hovedproblemet er at de som har ansvaret for sikkerhet og HMS i bedriftene, ikke tenker mye på målsetningene om færre ulykker når de henter inn ansatte, sier Krogstad.

LES OGSÅ: Utlendinger er mer utsatt for arbeidsulykker

– Da er de opptatt av å skaffe nok personer, og gjerne billig arbeidskraft, fortsetter Krogstad, som mener det er uproblematisk å finne nok arbeidere etter at eurokrisen rammet sørlige Europa. Arbeidstakere strømmer til Norge, og de peker seg ut bygg- og anleggsbransjen.

– Mange av dem har ikke fagkompetanse. Noen er helt uten fagerfaring. De kommer gjerne også fra en kultur der de gjør det sjefen ber dem om, og vet ikke når de skal varsle om utrygghet, sier Krogstad.

– Har bygget ned HMS-kompetansen

Med flere ansatte fra ulike land, er språk og kommunikasjon blitt et åpenbart problem. Summen av dette er dårligere sikkerhet på arbeidsplasen, mener forbundssekretæren.

– Vi har en situasjon der vi har bygget ned HMS-kompetansen i byggebransjen over flere år, sier Krogstad.

Byggenæringens landsforening kjenner seg overhodet ikke igjen i Krogstads beskrivelser. Audun Lågøyr, som er næringspolitisk direktør, mener derimot at det er jobbet godt og systematisk med HMS i næringen i flere år.

– Det er trist å ty til en slik argumentasjon etter de dødsfallene vi har hatt, og jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det bildet som her tegnes. Vi kan dokumentere en helt annen utvikling enn det Krogstad her antyder, sier Lågøyr.

– Dette har han ikke grunnlag for å si

Audun Lågøyr

Audun Lågøyr, næringspolitisk direktør i Byggenæringens landsforening.

Foto: BNL

Han mener Krogstad umulig kan ha grunnlag for påstandene sine om at bygg- og anleggsbransjen er så dårlig på sikkerhetsarbeidet.

– Nei. Han kan vanskelig dokumentere dette, og jeg skjønner ikke at dette gir uttrykk for Fellesforbundet sitt syn, sier Lågøyr.

Partene har begynt å ta fatt i utfordringene i bransen. Arbeidstilsynet, Fellesforbundet og Byggenæringens landsforening kommer jevnlig sammen med dette som tema. De vil hjelpe de utenlandske ansatte, men også ansvarliggjøre arbeidsgiverne.

– HMS er tema på hvert eneste møte

Konkret har de blitt enige om hvilket ansvar arbeidsgiver har for å gi fagopplæring og språkopplæring til utenlandske ansatte. Samtidig får de ansatte skriv og informasjon om hvilke rettigheter de har.

– Sikkerhet og HMS er på dagsorden på så å si alle møter. Vi har jobbet godt med Fellesforbundet og offentlige etater over år, og jobbet med å heve kompetansen hos de som kommer fra utlandet, sier Lågøyr, og nevner språkveiledere som er utarbeidet og brosjyrer som viser god HMS.

– Klart vi har mange utfordringer med utenlandsk arbeidskraft, men det er en oppgave vi er nødt til å løse i felleskap. Å trekke de konklusjonene og komme med slike påstander etter disse dødsfallene, mener jeg det ikke er grunnlag for.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik