– Hvis drapstiltalte snakker sant, må han ha hatt 3,9 i promille

43-åringen som er tiltalt for Wergeland-drapet er begjært utlevert til Estland etter en knivstikkingsdom. I Bergen tingrett nekter han for saksedrapet på en 38-åring, men statsadvokaten kjøper ikke forklaringen.

Ellen Eikeseth Mjøs og Eirik Stolt-Nielsen

AKTOR: Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, her med bistandsadvokat for avdødes mor og søster, Ellen Eikeseth Mjøs, før saken startet i Bergen tingrett mandag.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Jeg skjønner ikke hvordan dette kan ha skjedd. Det er det eneste jeg ikke skjønner i denne saken, sier den drapstiltalte 43-åringen under sin forklaring i Bergen tingrett

Svaret kom etter at han ble konfrontert av statsadvokaten med at håndavtrykket hans er funnet i drapsofferets blod på en vegg inne i huset.

Den 43-årige estlenderen står i Bergen tingrett tiltalt for drap på en 38 år gammel litauer på Wergeland i Bergen 7. november 2013

Drapet skal ha skjedd i villaen på Wergeland ved minst 17 saksestikk, før den avdøde ble fraktet ut i hagen og ble liggende halvveis avkledd under en busk.

Politiet har en rekke tekniske bevis, blant annet blod fra den avdøde på klær og sko, og fingeravtrykk i blodflekker fra offeret på vegger i huset, som knytter alle de involverte til åstedet.

Hovedtiltalte har i retten torsdag også problemer med å forklare hvorfor andre påstår at han var inne i huset drapskvelden, og hvorfor det ble funnet blod fra avdøde under neglene hans, på buksen og skoene hans.

Saksen i Wergeland-drapet på verandaen

DRAPSVÅPENET?: Denne saksen, som ble funnet på verandaen, mener politiet er brukt til å drepe 38-åringen. Både den drapstiltalte og den medtiltalte 41-åringen har imidlertid forklart seg om en saks med gult håndtak.

Foto: Politiet

– Så ham stikke to ganger

Også to litauere er tiltalt i saken, for ikke å ha hjulpet 38-åringen eller tilkalt hjelp da han ble angrepet.

Ingen av de tre erkjenner straffskyld. Tirsdag forklarte den medtiltalte 46-åringen at den drapstiltalte kranglet med offeret kvelden før drapet skjedde.

Den 43 år gamle estlenderen skal også ha sagt følgende til ham: «Ja, jeg har slått med saks».

Onsdag forklarte den andre medtiltalte at også han hadde vært vitne til krangelen. 43-åringen krevde etter hvert en unnskyldning for at 38-åringen i løpet av krangelen kalte ham «pederast», en mann som liker unge gutter, forklarte 41-åringen, ifølge BT.

Unnskyldningen kom ikke. Dermed stakk den drapstiltalte avdøde to ganger med en saks, i hodet og halsen, slik at 38-åringen segnet om på gulvet, forklarte 41-åringen.

– Jeg vet ikke hvordan han kan si at han har sett det, når han ikke var der, sier den drapstiltalte 43-åringen når det torsdag er hans tur til å forklare seg for tingretten.

Grythe Hoff i retten

FORSVARER: Ole-Petter Grythe Hoff, forsvarer for den 43 år gamle drapstiltalte estlenderen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Begjært utlevert til Estland

I retten kommer det frem at 43-åringen i Estland er dømt for å ha påført en mann et 10 cm langt, sterkt blødende kutt, i ansiktet med kniv. Hendelsen skjedde i 2011, og Estland har begjært mannen utlevert, slik at han kan sone dommen.

I Bergen tingrett sier han at det ikke var han som stakk, men at han var sammen med mannen som stakk.

Han sier han traff drapsofferet på Wergeland første gang i mai 2013.

– Han var en god bekjent av meg. Vi pleide å ta et par øl sammen, sier 43-åringen.

Om hendelsene drapsnatten sier han at han om kvelden, mens det ennå var lyst, dro til villaen på Wergeland, der han selv tidligere har bodd en kort periode. Han ble stående på en veranda og røyke og drikke øl fordi den medtiltalte 41-åringen, som han skulle besøke, ikke var hjemme.

Før 41-åringen kom hjem, kom den nå avdøde 38-åringen til huset, forklarer den drapstiltalte.

– Han ba meg om penger og truet meg

– Han var sterkt beruset. Han ba meg om penger. Jeg sa at jeg ikke hadde penger. Han sa jeg ikke måtte snakke tull, at jeg helt sikkert hadde noe. Jeg svarte at jeg dessverre ikke hadde mulighet til å gi penger til ham, og jeg stolte heller ikke på at han ikke hadde penger, for det pleide han å ha. Det gikk så langt at han begynte å dytte meg litt i skulderen, sier den drapstiltalte i retten.

Han forklarer at 38-åringen så dyttet hardere, før den nå avdøde mannen grep etter en saks med gult håndtak som lå på verandaen.

– Han viftet med saksen mot meg. Jeg spurte om han hadde klikket helt. Jeg forsto ikke hva som skjedde. Han gjorde skarpe bevegelser, som om han skulle stikke, mot meg, sier den drapstiltalte.

ALT OM SAKEN: Mann drept på Minde

Han forklarer at han klarte å vri saksen ut av 38-åringens hånd.

– Jeg fikk et sår i hånden. Jeg viftet med saksen mot ham, og sa at han skulle slippe meg forbi, fordi han sto i veien, og jeg sa jeg skulle gå og komme tilbake når NN (41-åringen) kom hjem. Da hoppet han på meg, og jeg snublet, kanskje på grunn av ujevnheter i gulvet. Han snublet over meg, forklarer den drapstiltalte 43-åringen.

Trillebår med blod etter Wergeland-drapet i Bergen

FRAKTET: Politiet mener denne trillebåren kan ha blitt brukt til å frakte avdøde ut i hagen.

Foto: Politiet

– Vet ikke hvordan jeg kunne skade ham

Han sier han kjente to spark i venstre side mens den nå avdøde 38-åringen lå oppå ham, og at han så klarte å komme seg bort på høyre side.

– Hvordan jeg kunne skade ham med saks, det vet jeg ikke, for alt skjedde veldig fort, og det var veldig uventet, sier han.

43-åringen forklarer at siste gang han så den avdøde, satt 38-åringen på alle fire og grep etter foten hans. 43-åringen forklarer at han kom seg unna, gikk ut av huset, og løp mot veien.

Så ble han ifølge egen forklaring sittende under en busk i nærheten i rundt tre timer, før han gikk tilbake til garasjebygningen ved huset og la seg i andre etasje.

– Jeg var redd, og regnet med at den avdøde ikke visste om det stedet. Det tok lang tid før jeg sovnet, for jeg hadde angst i kroppen. Jeg var der til politiet kom neste morgen. Det kom to politimenn. Han ene sa at de hadde funnet en død person, og jeg ble lagt i håndjern og tatt med til politistasjonen, sier 43-åringen.

– Må ha hatt 3,9 i promille hvis forklaringen stemmer

Ifølge BT hadde drapsofferet en promille på 3,1. Da han ble pågrepet, blåste 43-åringen til 1,36 i promille. Politiet mener han må ha drukket mer enn det han har forklart.

– Jeg tåler veldig mye. Jeg har hatt 3,8 i promille før, og da kunne jeg gå helt normalt. Folk kunne ikke se på meg at jeg hadde drukket, sier den drapstiltalte.

Aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, har ut fra flere promilletester og tiltaltes forklaring regnet seg frem til at 43-åringen må ha hatt 3,9 i promille om ettermiddagen før 38-åringen ble drept, dersom forklaringen hans om at han forlot huset før det var mørkt, er riktig.

– Uansett hvor mye du tåler: Da er du dritings, sier statsadvokaten.

Stolt-Nielsen mener promilletestene kan indikere at 43-åringen ikke forlot huset om ettermiddagen, men utover kvelden var med på festen, der de fire deltakerne ifølge den 46-årige medtiltalte konsumerte minst fire liter vodka.

– Forklaringen hans har detaljer det er vanskelig å finne støtte for, sier Stolt-Nielsen til NRK etter at 43-åringen har forlatt vitneboksen.

Statsadvokaten sier den drapstiltaltes troverdighet vil bli tema i hans sluttprosedyre.

– Det er sider ved denne forklaringen som har visse problemer, sier Stolt-Nielsen.

Mistenkelig dødsfall på Wergeland

FUNNET DØD: En 38 år gammel mann ble funnet død i en hage 7. november 2013.

Foto: Adalheidur Audardottir Oldeide / NRK

– Det ble slåssing, og jeg hadde saksen

Politiets krimteknikere har ikke funnet blod på den aktuelle verandaen. Derimot er det funnet mye blod inne i huset. Statsadvokaten spør om 43-åringen stakk med saksen.

– Jeg stakk ham helt sikkert ikke med saksen når han sto. Jeg gjorde bare slik, sier tiltalte, og viser retten en viftebevegelse.

– Det er i øyeblikket etter at jeg snublet at jeg kan ha skadet ham. For det ble slåssing, og jeg hadde saksen. Men det var ingen tanke om å skade ham.

– Er det noen måte han kan ha falt på saksen, slik at han fikk skader i ryggen og nakken, spør statsadvokaten.

– Jeg kan ikke si noe om ryggen, for han lå over meg.

– Du hadde saksen i høyre hånd, stakk du ham da?

– Jeg hadde ikke til hensikt å stikke ham, men det kan ha skjedd.

– Et sjokk at han hadde 17 skader

– Fortalte du noen at du stakk?

– Nei.

– Hvordan tror du han fikk skadene?

– Jeg vet ikke. Når jeg hørte at han hadde 17 skader, så var det en stor overraskelse, et sjokk.

– Har du noen tanker om hvordan han kan ha fått disse stikkene?

– Selvfølgelig har jeg tenkt på det. Og det kan ikke være meg som har påført ham de skadene. Selvfølgelig har jeg jo tenkt at de andre som er tiltalt i saken, kan ha gjort det. Det har jeg også ha sagt til min advokat og en politietterforsker.

Har sagt nei til avhør

Statsadvokaten stiller spørsmål ved hvorfor tiltalte mens han har sittet varetektsfengslet har takket nei til å la seg avhøre eller lese gjennom tidligere avhør.

43-åringen sier han visste lite om den norske rettsprosessen, og at forsvareren hans fortalte ham at han uansett ikke ville slippe ut av fengsel.

Statsadvokaten viser også til at 43-åringen i tidligere avhør har sagt at han erkjente at en person er død på grunn av hans handlinger.

– Jeg tenkte at jeg kunne ha skadet ham mens vi slåss, forklarer 43-åringen.

ALT OM SAKEN: Mann drept på Minde