– Arbeiderpartiet vil dekke til ubåtvraket ved Fedje

Fredag skal regjeringen avgjøre hva som skal skje med U-864. Arbeiderpartiet skal allerede ha bestemt seg. – Jeg er rystet, sier miljøaktivist Kurt Oddekalv.

Ubåten ved Fedje

MØTTE FOLKET: I forrige uke var fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen befolkningen på Fedje for å høre deres meninger om ubåtvraket. Dersom BTs opplysniner er riktige, gjorde ikke tilbakemeldingene nok inntrykk.

Foto: Geoconsult/Kystverket/Scanpix

Det er Bergens Tidende som i dag kan fortelle at regjeringens største parti har bestemt seg for å gå inn for tildekking av det tyske ubåtvraket , som inneholder felre torpedoer og over 65 tonn med kvikksølv.

Fylkesleder Sveinung Valle i Hordaland Ap

VIL IKKE FORSVARE VEDTAK: Fylkesleder Sveinung Valle i Hordaland Ap.

Foto: Thor Brødreskift / Arbeiderpartiet

LES OGSÅ: Frykter jordskjelv kan føre til kvikksølv-lekkasje utenfor Fedje | Vil gi bort «fuktskadd» miljøbombe

– Stikk i strid med det vi mener

Ifølge avisen er det hensynet til en mest mulig sikker løsning som gjør at Arbeiderpartiet heller vil dekke til vraket på havbunnen enn å heve det.

– Dersom dette er riktig, er vedtaket i stikk i strid med det vi som lokalpolitikere mener, og det vil svi skikkelig for oss. Langs kysten er det bred enighet om at vraket må opp sier lederen i Hordaland Ap, Sveinung Valle, til NRK.no.

Fylkeslederen er var torsdag morgen ikke blitt informert om noen slik beslutning, noe han selv karakteriserer som merkelig, dersom BTs informasjon er riktig.

– Dette er en av de viktigste sakene til Hordaland Ap, og det vil være veldig synd hvis denne saken er avgjort på denne måten. Da har vi en stor uenighet mellom regjeringen og fylkespartiet. Jeg kommer ikke til å forsvare et slikt vedtak, sier Valle.

– Alle faglige råd tilsier heving

Kurt Oddekalv, som er leder i Norges Miljøvernforbund, mener en beslutning om å dekke til ubåtvraket vil være «totalt uansvarlig».

Kurt Oddekalv

- SJOKKERT: Miljøaktivist Kurt Oddekalv er nær ved å gi opp i ubåtsaken.

Foto: NRK

– Så lenge jeg lever vil jeg bekymre meg for at torpedoene skal eksplodere og at kvikksølvet skal bli spredd ut i havstrømmene rundt Fedje. Alle faglige råd tilsier heving, sier Oddekalv til NRK.no.

Han går langt i å antyde at økonomi har hatt stor betydning for Aps avgjørelse.

– Det blir helt feil å la penger avgjøre noe som er så viktig for sikkerheten for folk og miljøet, sier han.

LES MER OM UBÅTEN: – Eg har bråvakna om natta og tenkt på kva vi skal gjera med ubåten

Oddekalv nær å gi opp

Miljøkrigeren gir for en gang skyld inntrykk av å ha resignert.

– Jeg har kjempet i årevis for å få hevet ubåten. Nå vet jeg ikke om det er mulig å gjøre noe mer, sier Oddekalv.

Magne Rommetveit er den av Hordaland Aps stortingsrepresentanter som følger saken tettest, gjennom sin plass i transport- og kommunikasjonskomitéen. Han har ikke ønsket å uttale seg om den siste utviklingen i saken, skriver BT.

Ubåtsaken blir formelt avgjort i statsråd i morgen, fredag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.