NRK Meny
Normal

– Ansvaret pulveriseres i Monika-saken

– Jeg er overrasket og hadde egentlig forventet meg noe helt annet. Det sier tidligere ordfører Ove Trellevik i Sund om Spesialenhetens avgjørelse i Monika-saken.

Ove Trellevik

TIDLIGERE ORDFØRER SAVNER AT NOEN TAR ANSVAR: Ove Trellevik er overrasket over avgjørelsen til Spesialenheten.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Ove Trellevik var ordfører i Sund da åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet sitt i november 2011. I dag er han stortingsrepresentant for Høyre.

– Jeg hadde forventet at de hadde tenkt på noen ansvarlige. Det er jo slik i organisasjoner at det alltid er minst er en ansvarlig. Det vi ser her minner mest av alt om ansvarspulverisering, sier Trellevik til NRK.

100.000 kroner i bot for grov uforstand i tjenesten

Spesialenheten for politisaker endte i dag opp med å gi Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for håndteringen av Monika-saken.

Jan Egil Presthus, Spesialenheten

– FEILEN LIGGER HOS FLERE: Vi har vurdert individuelt straffansvar, sier leder for Spesialenheten, Jan Egil Presthus.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

– Vi har vurdert individuelt straffansvar, men her er det feil begått av flere, sier leder for Spesialenheten Jan Egil Presthus.

Du kan begå feil og foreta uriktige skjønnsmessige vurderinger på individuelt plan uten at det uten videre medfører et straffansvar.

De fire ansatte som har hatt status som mistenkte i saken får dermed ikke individuelle straffer. For to av disse er saken henlagt fordi forholdene er foreldet. For en tredje ansatt er saken henlagt som intet straffbart forhold, mens den fjerde har fått saken henlagt på grunnlag av bevisets stilling.

Mener ledelsen har ansvaret

Monika Sviglinskaja

FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet sitt i Sund i november 2011.

Foto: Privat

Ove Trellevik mener ansvaret ligger hos ledelsen ved Hordaland politidistrikt.

– Slik saken står nå kan jo politimester Geir Gudmundsen kommer tilbake fra sin permisjon til Bergen. Politidistriktet har fått en foretaksbot og alt er i skjønneste orden. Slik kan vi ikke ha det. Vi skal ha tillit til politiet og dette er ikke godt nok etter min mening.

Han hevder det hele er et spørsmål om folks tiltro til ordensmakten:

– Vi skal ha tillit til politiet, og dette er ikke godt nok etter min mening. Her bør andre inn i saken for å vurdere om den kan løses på en annen måte, sier den tidligere ordføreren i Sund.

– Jeg er ikke fornøyd med denne konklusjonen. Slik det er nå har etterforskningsbiten som har gått dundrende gale ikke fått konsekvenser for noen. Det synes jeg er skremmende.

LES OGSÅ: Mange svar gjenstår i Monika-saken

Siste video

Programleiar: Marte Rommetveit
Programleiar: Marte Rommetveit