NRK Meny
Normal

– Anbefaler ikke resultatet

Fagforbundet anbefaler ikke sine medlemmer i bussbransjen om å godta resultatet etter forhandlingene.

Buss i Bergen

GÅR SOM DE SKAL: 3400 bussjåfører i hele Norge var klare til å gå ut i streik mandag morgen. Men etter lang tids mekling på overtid ble streiken avverget.

Foto: Tale Hauso / NRK

Stein Guldbrandsen, seksjonsleder i Fagforbundet

– IKKE BRA NOK: – Helheten i resultatet anser vi ikke som bra nok til å kunne anbefale det, sier Stein Guldbrandsen, leder i Fagforbundets forhandlingsutvalg.

Foto: Trond Isaksen

– Kravene knyttet til arbeidshverdagen ga ikke konkrete resultater. Vi er også fortsatt for langt unna gjennomsnittet i industrien. Helheten i resultatet anser vi ikke som bra nok til å kunne anbefale det, sier Stein Guldbrandsen, leder i Fagforbundets forhandlingsutvalg.

To misfornøyde parter

I en pressemelding skriver Fagforbundet at de ikke er fornøyd med resultatet etter forhandlingene mellom Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og NHO Transport og Spekter.

NTF er størst av de fire forbundene som satt på arbeidstakersiden i forhandlingene om den nye bransjeavtalen. Også Fagforbundet, Norsk jernbaneforbund og Yrkestrafikkforbundet deltok i forhandlingene.

Mandag morgen klokken 06.54 kom meldingen om at streiken var avblåst. Partene på begge sider skal ha vært rimelig misfornøyde med resultatet. Likevel vil Roger Hansen i NTF at medlemmene skal gå for avtalen.

– Det var ei utfordrende mekling, men vi kom fram til et resultat som vår forhandlingsdelegasjon kan anbefale overfor våre medlemmer, sier forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF).

Resultatet ble:

  • Generelt tillegg på fire kroner fra 1.april per time til alle.
  • To kroner per time fra 1.oktober.
  • Fagbrevtillegg på en krone per time fra 1. april.
  • Meklingen ga også resultat for mellomoppgjøret 2015. Det er enighet om at det gis et tillegg kroner 2 per time, utover det generelle resultatet.

– To prosent fra industriarbeiderne

Fagforbundet mener resultatet av meklingen gjør at bussjåførenes lønn nå har nådd 98 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det er noe nærmere enn i 2012, skriver forbundet i pressemeldingen, men hevder at grunnlaget for Bussbransjeavtalen var å ligge på nivå med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Uten et tilbud fra arbeidsgiverne under forhandlingene før påske, var vi forberedt på en vanskelig mekling. Det ble det, sier Guldbransen.

Forslagene til nye overenskomster skal nå ut på uravstemning blant medlemmene i Norsk Transporarbeiderforbund. Fristen for uravstemningen er satt til tirsdag 20. mai kl. 12.00.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik