NRK Meny
Normal

– Brann-spillerne trenger press for å prestere

Rikard Norling hadde et langsiktig perspektiv da han hentet Per Sjöberg til Brann. Fortsetter rødtrøyene å tape, kan den mentale trenerens erfaring som krisepsykolog bli nyttig langt raskere enn han hadde håpet på.

Per Sjøberg, Brann

MENTAL TRENER: Idrettspsykologen Per Sjöberg bor like ved Brann stadion. Han skal hjelpe spillere og trenere i klubben til å prestere bedre.

Foto: Ørjan Håland / Brann.no

Den svenske psykologen Per Sjöberg har siden slutten av juni jobbet som mental trener i Brann. Timingen for ansettelsen var tilfeldig, sa trener Rikard Norling da landsmannen ble ansatt.

Men siden den gang har Brann sunket stadig lenger ned på tabellen, og førstedivisjonsspill neste sesong virker mer og mer sannsynlig.

Selv om Norling står fast på at Sjöberg ikke er hentet inn for å redde klubben denne sesongen, legger han ikke skjul på at psykologens kompetanse er verdsatt i den situasjonen Brann befinner seg i.

Det er jo klart at det perspektivet er positivt når vi er i den situasjonen vi er i nå.

Rikard Norling

– Vi har begynt på noen ting som jeg tror er veldig viktige for klubben på lang sikt. At han skal kunne gjøre underverker på en uke eller en måned er helt utenkelig, men det er jo klart at det perspektivet er positivt når vi er i den situasjonen vi er i nå, sier Norling.

– Det finnes ingen mirakeloppskrift

Sjöberg jobber med beredskapsledelse og krisepsykologi, og følger også opp idrettsutøvere ved Olympiatoppen parallelt med engasjementet i Brann.

Rikard Norling mot Varegg

LANGSIKTIG: Rikard Norlings plan med ansettelsen av en mental trener var langsiktig. Nå medgir han at psykologen kommer til nytte raskere enn han hadde ønsket.

Foto: Astrid M. Nordhaug / Astrid M. Nordhaug/Digitalsport.no

Svensken har hatt gruppesamtaler både med trenerteamet og spillerne, i tillegg til en til en-samtaler.

– Målet over tid er å få utøverne til å prestere på det nivået som de fysiske forutsetningene deres gir dem grunnlag til å gjøre, sier Sjöberg til NRK.

Han vil naturlig nok ikke røpe for mye av innholdet i samtalene med Branns ledere og spillere, og tror som Norling på den langsiktige jobbingen.

– Generelt med idrettsutøvere finnes det ingen mirakeloppskrift. Man må ta tak i hver enkelt utøver og bruke generelle prinsipper i idrettspsykologien og psykologien for øvrig. Mye handler om bevisstgjøring av mentale ferdigheter man allerede har, og lære seg teknikker og strategier som kan være med på å fremme prestasjonene, sier den mentale treneren.

Huseklepp: – Det fungerer

Erik Huseklepp

– DET VIRKER: – Jeg tror det har hatt positiv påvirkning på oss, sier Erik Huseklepp om den mentale treneren.

Foto: Stian Lysberg Solum

Erik Huseklepp, som hadde en svært tung sesonginnledning med lengre tids måltørke, setter pris på arbeidet Sjöberg gjør i Brann.

– Det fungerer, det. Det blir et sted der man kan få uttrykke meningene sine, og snakke med andre om ting du sitter inne med. Jeg tror det har hatt positiv påvirkning på oss, sier Huseklepp.

– Det er en fantastisk spennende jobb. Jeg er blitt tatt god imot, og føler jeg samarbeider godt både med trenerteamet og spillerne, sier Sjöberg.

Etter at Brann tapte forrige kamp mot Lillestrøm, har de seks poeng opp til Aalesund på den siste sikre plassen i eliteserien. Med tap mot nettopp Aalesund i kveld vil gjestene være ni poeng foran, noe burde være egnet til å plassere en tung mental bør på skuldrene til de elleve Brann-spillerne som løper utpå stadiongresset.

Høyt press kan gå utover prestasjonene

Sjöberg forteller at han prøver å få Brann-spillere til å fokusere utelukkende på ting de selv kan påvirke.

– Å lære seg å styre oppmerksomheten sin er en god teknikk. Det handler mest om bevisstgjøring på hva man kan påvirke selv, og hva man bare må akseptere.

Alle trenger litt press og stress for å kunne prestere optimalt.

Per Sjöberg

– Hvordan påvirker presset for å unngå nedrykk Brann-spillernes evne til å prestere?

– Stress har i utgangspunktet en prestasjonsfremmende egenskap. Det gjør at vi kan prestere bedre. Men hvis presset og stresset blir altfor høyt, så kan prestasjonene gå ned. Så det gjelder å finne balansen, sier Sjöberg.

– Utøverne i Brann har mestret mange oppgaver

Brann-kaptein Erlend Hanstveit uttalte tidligere i uken at han ville ta opp et veddemål med Norsk Regnesentral, som konkluderer med at Brann har over 80 prosents sjanse for å rykke ned. Hanstveit mener slike medieoppslag kan slå begge veier.

– Det gir jo et visst press, men samtidig energi til å vise at de tar feil, sier Hanstveit.

– Alle trenger litt press og stress for å kunne prestere optimalt. Til en viss grad er vi litt avhengige av at det settes litt krav og at vi har litt stress av og til, konkluderer Sjöberg.

Selv om Brann har tapt syv av åtte hjemmekamper, og har flere dårlige resultater den siste tiden, finner psykologen mye positivt å fokusere på.

– Utøverne i Brann har mestret mange oppgaver. I hele kamper har ikke prestasjonene alltid vært på topp, men det finnes mye god mestring, mye man har lyktes med underveis. Det er ved å se på hva man har gjort bra at man kan hente energien, sier Sjöberg.

Siste video

Slik ser det ut når 574 gensere med sitater fra Ibsens Peer Gynt går i tog.
Kirken ble plukket ned i 1841, i 1844 sto den på plass i Polen.
Nyheter og reportasjer fra Hordaland og Sogn og Fjordane