NRK Meny
Normal

– Å være trainee gjør meg til en bedre sykepleier

Kristine Brommeland gikk rett fra studiet til traineestilling som etter to år sikrer henne fast full jobb.

Kristine Brommeland

RETT UT I FAST JOBB: Kristine Brommeland måler blodtrykket til en av pasientene ved Haukeland universitetssjukehus.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

En ordning som garanterer nye sykepleiere hundre prosent fast stilling blir stadig mer populær. Sykepleiere går ellers ofte flere år i vikariat før de får fast stilling.

Den nyutdanna sykepleieren Kristine Brommeland er blant dem som nyter godt av ordningen. I stedet for å være vikar med en usikker framtid, har Brommeland fått full jobb som traineesykepleier.

– Det er jeg veldig glad for. Det har vært planen siden jeg gikk andre klasse i sykepleierutdanningen.

Færre ufrivillig deltidsansatte

Traineesykepleierne går i en praksis der de fyller ut ledige vikariater som til sammen utgjør 100 prosent fast stilling. Dette for å få ned tallet på deltidsstillinger og vikariat.

– Det er veldig mange som er ufrivillig deltidsansatte i dette yrket, sier seksjonsleder Britt Velsvik ved bemanningssenteret i Helse-Bergen.

– Det har vi tatt på alvor ved å innføre denne ordningen.

Britt Velsvik

FORNØYD MED ORDNINGEN: Britt Velsvik er seksjonsleder ved bemanningssenteret i Helse-Bergen.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Traineesykepleierne har samme lønn og ansvar som en vanlig nyansatt sykepleier. Forskjellen er at de praktiserer ved flere avdelinger og får en systematisk kompetanseoppfølging.

– De nyutdannede sykepleierne får en variert praksis de to første årene i yrkespraksisen sin. Når denne tiden har gått har de praktisert åtte måneder ved tre ulike avdelinger ved sykehuset, sier Britt Velsvik.

– Etter de to årene er de fortsatt sikret en fast stilling ved sykehuset.

Sterk økning i trainee-ordningen

I 2012 ansatte Haukeland fem traineesykepleierer. I år har sykehuset ansatt 32. Andre norske sykehus og kommuner er blitt inspirert av Helse-Bergen, og har kopiert ordningen.

– Dette er en ny ordning sett opp imot offentlig helse. Jeg tror den er kommet for å bli. Det ser i hvert fall slik ut, sier Velsvik.

På medisinsk avdeling studerer traineesykepleier Kristine Brommeland et øretermometer. Hun håper ordningen vil bestå. Ikke minst for de mange gevinstene den gir nyutdannede sykepleiere.

– Jeg tror at en trainee-ordning i tillegg til å sikre fulle stillinger også gjør deg til en bedre sykepleier. Ikke minst får man får mer variert kompetanse.

Siste video

13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.
 Programleder Mariann Reikerås