NRK Meny
Normal

Vil ikke at Norge skal blande seg

Syriske flyktninger ber Norge holde seg unna krisen i hjemlandet. De frykter hevnaksjoner. – Jeg ville sagt til de norske styrkene, «ikke dra.»

Syriske flyktninger i Bergen 2

UENIGE: Alle vil ha slutt på krigen, men de er ikke sikre på om angrepet USA foreslår er løsningen.

Foto: Runa Victoria Engen

I Bergen bor en gruppe syriske flyktninger som har fått oppholdstillatelse i Norge, mens borgerkrigen herjer i hjemlandet. Borgerkrigen i Syria har vart i to år, siden mars 2011.

Flyktningene i Bergen venter i spenning på et vestlig angrep på regimet i Syra.

– Vi kommer til å miste mange av våre egne i krig, men det gjør vi allerede, sier de.

– Forventer at noen dør hver dag

Mohamed Ehsan Hallak flyktet til Norge under opptøyene, men hele familien bor i Syria.

– De har gitt opp, sier Hallak.

I forrige uke snakket han på telefonen med søsteren da hun fortalte ham at søskenbarnet var drept i et angrep.

– Hun sa «ikke vær trist. Vi er vant med død» sa hun. De forventer at noen dør hver dag, forteller Hallak.

LES OGSÅ: SV ber Norge åpner for flere syriske flyktninger

Obama vil angripe

Dramatiske bilder gikk verden over, av barn som ble forsøkt reddet av leger under kaotiske forhold. Et angrep med det som skal være nervegass har rammet barn og kvinner i hopetall. Fortsatt er det ikke bekreftet hvor mange som døde.

USA og Frankrike mener de har fått bevist at det er regjeringsstyrkene og Bashar al-Assad som står bak. President Barack Obama har bedt Kongressen godkjenne et angrep på regimets styrker i Syria.

FNs våpeninspektør har vært i landet og undersøkt stedet, men det vil ta tid før FN og sikkerhetsrådet kommer til en konklusjon.

Ønsker inngripen

De syriske flyktningene i Bergen følger situasjonen nøye. De er ikke enige om de vil støtte angrepet.

Redur flyktet fra regimet til Norge i årene før borgerkrigen. Hans nærmeste familie bor i Bergen, mens broren og resten av familien bor under vanskelige kår som kurdere i Syria.

– To år har gått og verden har lukket øynene for krigen. Nå er det nok. Over 100 000 personer er drept, noe må gjøres. Derfor er det viktig å stille seg bak USA og andre land som vil gå til angrep mot Assad, sier Redur. Han vil ikke omtales med etternavn.

Over to millioner syrere har flyktet ut av landet, mens nær fem millioner er på flykt innenfor Syrias grenser.

Syriske flyktninger i Bergen

FØLGER MED: Syriske flyktninger i Bergen er splittet i synet på USA sitt forslag til angrep på militære mål i Syria (advarsel: sterke bilder).

For lite, for sent

Mohamed Ehsan Hallak tror ikke det planlagte angrepet er godt nok. I så fall vil det gjøre situasjonen verre, ifølge Hallak.

– De kan ikke bare bombe enkelte militære mål. Skal de angripe, så må de knuse Assad en gang for alle. Ellers får han bare mer støtte og blir sterkere, forteller Hallak.

Da borgerkrigen brøt ut, var det opprørerne mot styrkene til Bashar al-Assad. Nå er det flere grupper, ofte med religiøse ekstremister, som kjemper mot hverandre.

Ønsker ikke norske styrker

Statsminister Jens Stoltenberg sier Norge bør vente på beslutningen til FNs sikkerhetsråd før en eventuell støtte. Statsministerkandidat Erna Solberg i Høyre har også åpnet for et angrep uten godkjenningen, selv om hun sier det ikke er sannsynlig.

SE OGSÅ: FNs generalsekretær Bank Ki-moon om Syria.

Russland har så langt ikke ville støtte et angrep, og ber USA og Frankrike legge fram bevis for at nervegassen kom fra Assad-regimet.

Flere blant syrerne mener angrepet USA nå planlegger ikke vil holde. De frykter at det bare vil gjøre konflikten enda mer opphetet.

– Jeg ville sagt til de norske styrkene, «ikke dra.»

Hvorfor?

– Norge er et land i fred, mens i Syria er det mange grupper som slåss mot hverandre. Ikke alle gruppene vil se på et angrep mot Assad-regimet som hjelp. Det kunne komme hevnaksjoner mot Norge, og nordmenn fortjener ikke det, sier Hallak.

LES OGSÅ: Hun mistet svogeren i nervegass-angrepet

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik