800 år gammel trønder avliver myten om «ekte nordmenn»

Flyktningstrømmen gjorde denne utstillingen høyaktuell. – Vi ønsker å stille spørsmål ved om det noen gang har funnes en homogen norsk befolkning.

Stian Suppersberger Hamre

800 ÅR GAMLE TRØNDERE: – For 800 år siden bodde det folk fra hele Europa både i Trondheim og Bergen. Folk reiste – ikke på samme måte som nå, på ferier og den slags ting – men de flyttet på seg, og befolkningen var mangfoldig, sier Stian Suppersberger Hamre ved UiB.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Onsdag formiddag fikk Stian Suppersberger Hamre besøk fra fortiden på Bryggens Museum.

Den biologiske antropologen ved Universitetet i Bergen forsker på eldgamle tenner og skjeletter for å finne ut hvor menneskene stammer fra, hvor de har reist og hva de har vært gjennom i løpet av livet.

Fra en «fragile»-merket eske poststemplet i Liverpool, kunne Hamre i dag forsiktig løfte ut rekonstruksjonene professor Caroline Wilkinson har laget på oppdrag fra bergensforskerne:

To 800 år gamle trøndere, gjenskapt så nøyaktig som mulig slik de så ut da de levde i middelalderen.

– Man kan lese mye om disse menneskene, men dette er veldig spesielt. Det er storartet å få møte dem ansikt til ansikt, smiler Hamre.

Rekonstruerte middelaldermennesker og hodeskaller

GJENSKAPTE MIDDELALDERMENNESKER: Disse to levde i Trøndelag på 1200-tallet. Liverpool-professor Caroline Wilkinson, som også står bak en rekonstruksjon av Kong Rikard III, har gjenskapt dem etter analyser av hodeskallene. Snart skal trønderne stilles ut.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Kan konstruere livshistorien

Mannen og kvinnen fra trondheimsområdet er gjenskapt etter grundige undersøkelser av hodeskallene. Men det er ikke bare utseendet forskerne kan finne ut av.

– Genetiske analyser sier noe om forfedrene, og isotopanalyse kan si noe om hvor de er oppvokst, og hvor de har flyttet seg gjennom livet. Man kan rekonstruere en livshistorie, sier Hamre.

Den rekonstruerte mannen bodde i trondheimsområdet hele livet. Kvinnen døde samme sted, trolig av en infeksjonssykdom, da hun var tidlig i 20-årene.

Som barn bodde hun helt nord i Norge, Finland eller Russland, eller på Grønland, viser analysene.

– Vi vet ikke hvordan eller hvorfor, men vi vet at hun har flyttet seg 800-1000 kilometer, forteller Hamre.

Rekonstruerte middelaldermennesker

LAG PÅ LAG: – Når vi vet tykkelsen på beina i hodeskallen, kan vi bygge lag på lag med muskler utenpå, og til slutt få et resultat som er rimelig likt slik menneskene så ut når de levde, forteller forsker Stian Hamre.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

«Ekte rotnorsk»?

De to trønderne skal fra 30. september vises frem på en utstilling om historisk migrasjon på Bryggens Museum i Bergen.

Sigrid Samset Mygland

Sigrid Samset Mygland

Foto: Bymuseet

Utstillingen har vært planlagt i halvannet år, forteller prosjektleder Sigrid Samset Mygland.

– Den ble jo plutselig mer aktuell med de store flyktningstrømmene, konstaterer hun.

– Vi ønsker å stille spørsmål ved om det noen gang har funnes en homogen og ensartet norsk befolkning. Vi vet jo at rundt en tredjedel av innbyggerne i Bergen var tyskere på 1300-tallet, og det vi i dag kaller det typisk norske, det «ekte rotnorske», liksom, er det folk fra mange ulike steder som har bidratt til å bygge opp.

«Oss og dem»

Mygland mener 2000-tallets Norge kanskje ikke er så ulikt 1200-tallet som vi tror.

– Da som nå var det konflikter, det var «oss og dem», men først og fremst var det fredelig sameksistens i en kultur som alle hadde bidratt til, sier førstekonservatoren.

Hvilke middelalderkonflikter de to britiskimporterte trønderne eventuelt var involvert i, kan selv ikke forskeren svare på.

– Men disse rekonstruksjonene gir noe ekstra, også for oss som jobber med dette. Du får et personlig forhold til dem, sier Stian Suppersberger Hamre.