Hopp til innhold

Åtte av ti dør på en institusjon

Selv om de aller fleste ønsker å være hjemme når livet ebber ut, dør 80 prosent av alle nordmenn på en institusjon. Flere må få dø hjemme, mener eksperter.

Flere må få lov til å tilbringe de siste dagene av livet sitt hjemme. Et nytt senter for eldremedisin skal hjelpe på det.

SE VIDEO: Nytt forskningssenter skal skaffe mer kunnskap for å hjelpe folk i siste fast av livet.

De aller fleste som dør i Norge, gjør det på en institusjon. Mye av det skyldes at Norge har lite fokus på geriatri, sammenlignet med nabolandene våre.

Inger Karin Johannessen er en av dem som gjorde alt hun kunne for at ektemannen skulle få dø der han bodde. Johannessen brukte mye penger og krefter for å pleie ham til det siste.

Inger Karin Johannessen

BETYDDE MYE: Inger Karin Johannessen gjorde alt for at ektemannen Gisle kunne avslutte livet hjemme.

Foto: NRK

– Kjente omgivelser betydde alt, og jeg er veldig glad for at det ble slik. Det er faktisk slik når man kommer i en alder som min, så tenker man slik, sier Johannessen.

Skal forske på siste fase

Norge har lite fokus på geriatri sammenlignet med nabolandene våre.

Bettina Husebø

NYTT SENTER: Bettina Husebø skal lede det nye forskningssenteret for eldremedisin.

Foto: NRK

Derfor åpnet det første senteret i landet som skal få opp kunnskapen om den siste fasen i livet. Senter for alders- og sykehjemsmedisin på Universitetet i Bergen er unikt i Norge, og skal ta hånd om eldrebølgen og den stadig voksende fagfeltet på medisin for de eldste.

LES OGSÅ: Mener eldrebølgen er overdrevet

Blant temaene det nye senteret skal fokusere på er hvordan det norske helsevesen kan legge til rette for at flere får avslutte livet i vante omgivelser.

– Nesten alle vil dø hjemme

– Vi må satse på dette. Vi vet at nesten alle ønsker å dø hjemme, og at folk ønsker å være i hjemmet sitt så lenge som mulig, sier Bettina Husebø, leder for det nye senteret.

Ekspertene mener tilbudet om pleiepersonell i hjemmet må bli bedre, og at pårørende må få mulighet til å ta seg av sine nærmeste.

– Det er viktig at vi innretter oss slik at de kan få fri fra jobb og pleiepenger, slik at de kan få tid og anledning til å være hjemme den siste tiden, sier Trond Markestad, leder for etisk råd i Legeforeningen.

LES OGSÅ: Flere ønsker å dø hjemme | Pasienter dør alene på sykehus

Men det er ikke alltid like lett å ta vare på sine nærmeste mot slutten. Derfor skal det nye forskningssenteret også sørge for at Norge skaffer seg den beste kunnskapen om eldremedisin.

– Når sykdommene etter hvert kommer, spesielt sykdommer som demens som krever pleie, omsorg og medisinsk behandling over lang tid, blir det vanskelig. Det har mye å gjøre med hvilke sykdommer vi utvikler på slutten av livet, og om en klarer å være hjemme når man er syk, sier Husebø.

Vil ta studentene

Hun tror norsk helsevesen har mye å lære om de aller eldste pasientene, og sier det nye senteret skal rette seg inn mot studenter i flere fag.

Alt fra tannlegestudenter til ernæringsstudenter skal læres opp av fagfolkene på Norges nye senter for eldremedisin.

– Vi trenger de beste studentene. Vi vet at pleie- og omsorgssektoren har utviklet seg enormt i de siste årene. Derfor har vi stort behov at også andre fagfolk kommer etter, sier Husebø.

Når flere og flere dør på institusjoner har døden på mange måter forsvunnet fra folks dagligliv.

– Den finner nesten ikke plass i vårt samfunn i dag, og vi må faktisk hente døden tilbake. Jeg tror tross alt alle ønsker å møte døden hjemme, og for pårørende gir det også gode minner, sier Husebø.

Gisle og Inger

MISTET MANNEN: Inger Karin Johannessen gjorde alt for at mannen Gisle skulle tilbringe siste del av livet hjemme.

Foto: NRK

– Gisle fikk en verdig død

Inger Karin Johannessen tror det gjorde en stor forskjell for mannen Gisle å være hjemme da han døde.

– Det betydde alt. Han måtte to ganger på sykehus, men siste gang han var der sa han at det var helt forferdelig og at han aldri ville tilbake. Han syns det var godt å være her i trygge omgivelser, sier hun.

– Vi spilte musikk og sang helt til siste uken før han døde.

LES OGSÅ: Roald måtte kjempe for å dø hjemme

Johannessen bygget om huset med ramper for rullestol og ominnredet soverommet for at mannen skulle få det best mulig.

– Soveværelset ble bygget om, slik at det ble plass til både hjelpemiddel og seng. Selv om det var litt strev opp gjennom, så er jeg veldig glad for at det ble slik.

– Gisle fikk en verdig død på den måten.