70 år siden tragedien rammet Austevoll

En søndag i februar i 1946 omkom 20 menn vest av Byrknesøy i Gulen i Sogn og Fjordane. Fiskebåten «Lindøy» kom aldri tilbake til Austevoll.

Mannskap fra Lindøy

12 AV DE 20 SOM OMKOM: Faksimile fra Bergens Tidende 16. februar 1946.

Foto: Faksimile Bergens Tidende 16. februar 1946

En av dem som omkom var førstemaskinisten, Kristen Aarthun Hille. 25 år gammel var han blitt medeier i den flunkende nye båten. For bare ett og et halvt år siden hadde han giftet seg og fått en datter. Nå skulle han snart overta gården etter faren, men skjebnen ville det annerledes.

Langt over halve mannskapet var fra Austevoll. Storebø, Kolbeinsvik, Storekalsøy
og ikke minst øysamfunnet Sandtorv ble hardt rammet. Brått var en rekke menn i sin beste alder revet bort.

Var på vei sørover

– Dagen forliset skjedde skulle sildeflåten flytte seg sørover langs kysten. Samtidig blåste det opp til nordvest kuling med vinkast opp i storm styrke. De fleste av båten gikk innenskjærs, men «Lindøy» forsøkte å gå den vanlige skipsleien, sier Øystein Rabben i Austevoll Fiskarlag.

Sannsynligvis har en stor bølge truffet båten, før den gikk rundt. En mann på land så det som skjedde, men været gjorde det svært vanskelig å sette i gang noen redningsaksjon.

M/S Lindøy

M/S LINDØY: Fotografert ved sjøsettingen i Hardanger før båten var ferdig utrustet.

Foto: Arkiv

Berget seg opp på kjølen

Noen fra mannskapet klarte å berge seg opp på kjølen av båten, uten at det hjalp dem.

– Sannsynligvis satt de der helt til båten ble knust mot land, sier Rabben.

«Lindøy» var så å si helt ny. Den ble sjøsatt sommeren 1945. Den hadde vært på drivgarnsfiske ved Island før den hadde deltatt i gjenreisningen av Norge ved å frakte materialer til Nord-Norge. Deretter ble den utrustet for vintersildfiske.

Mange barn mistet pappa

Det var mange barn som mistet faren sin denne vinterdagen. Samtidig tok det tid å få gitt informasjon om forliset. Det gikk trolig bortimot et døgn før den forferdelige meldingen nådde frem til de pårørende.

– For noen år siden intervjuet jeg han som stod for skyss av presten med en motorbåt. Han sa at dette var helt klart den tyngste jobben han noensinne hadde hatt. De måtte gå fra stue til stue med budskapet.

Bare seks ble funnet

De fleste av de 20 om bord fikk en våt grav. Bare seks av dem ble funnet.

Øystein Rabben er selv født i 1942, men hendelsen ble lite omtalt da han vokste opp. Først på 1990-tallet begynte de som søkte om informasjon om slekten sin å fatte interesse for forliset.

– Da kom forslaget om at vi burde reise en minnestein, sier Rabben.

Fiskeri- og næringsorganisasjonene i Austevoll fattet interesse for saken. 26. mai 1996 ble steinen avduket av biskop Ole D. Hagesæther.

Også denne uken er forliset blitt behørig markert i kommunen. 70 år etter.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon