55.000 skal se film i Bergen

Onsdag åpner Bergen internasjonale filmfestival, BIFF. Den neste uken er det ventet 55.000 besøkende til festivalen.

Bergen Internasjonale Filmfestival

ARRANGERES FOR 15. GANG: Bergen internasjonale filmfestival er Norges største.

Foto: Bergen Internasjonale Filmfestival

Årets BIFF-program består av 150 filmer og 500 visninger. Variasjon er et stikkord for BIFF, mener festivalleder Tor Fosse.

– Vi har nok et trettitalls filmer på programmet, som vil bli å se på norske kinoer. Blant dem er åpningsfilmen, Bent Hamers «1001 gram», som også er norsk kandidat til Oscar.

LES OGSÅ: Filmpolitiets anmeldelse av «1001 gram».

1001 gram - Ane Dahl Torp

NORGESPREMIERE PÅ BENT HAMER FILM: Norges Oscarhåp, «1001 gram» med Ane Dahl Torp i hovedrollen, åpner Bergen internasjonale filmfestival, BIFF.

Foto: Norsk Filmdistribusjon

Flere norske premierer

Biff Festivalsjef Tor Fosse

NOE FOR ENHVER SMAK: Festivalsjef Tor Fosse er godt fornøyd med årets program.

Foto: Arkiv / NRK

Andre filmer som Fosse trekker frem fra programmet er fotballfilmen «Istanbul United», dokumentarfilmen «Flink pike», naturfilmer som «Bjørnøya» og «DamNation» og avslutningsfilmen «Haram» med handling fra det pakistanske miljøet i Oslo.

Seks nye kategorier med programinnhold kan Fosse også by på. Blant annet samarbeider BIFF med Universitetet i Bergen om forskningsformidling. Her skal en jury velge blant 10 filmer den som best formidler forskning. Dessuten byr festivalen på et stort program med filmer med fokus på ungdom.

I år blir det også Røkeriet på Verftet tatt i bruk som kinosal under festivalen. Dette er en konsertsal som er bygget om for 105 millioner kroner. Nå blir den også innviet som kinosal.

LES OGSÅ: Festivalprogrammet til Bergen internasjonale filmfestival 2014

Usikker fremtid

Bergen internasjonale filmfestival blir i år arrangert for 15. gang. Første gang var i forbindelse med at Bergen var europeisk kulturby i år 2000. Festivalen ble en suksess allerede det første året med nesten 20.000 besøkende.

Bak festivalen stod Bergen kino og Bergen kommune. Siden da har festivalen vokst til den nå er den største i Norge. I fjor ble det solgt 53.000 billetter til BIFF. I år håper man på 55.000 besøkende.

Likevel går Bergen internasjonale filmfestival sammen med andre norske filmfestivaler en usikker fremtid i møte. De sju største festivalene vil mangle til sammen 10 millioner kroner neste år.

Årets festivaler ble i fjor reddet av en redningspakke på mellom sju og åtte millioner. Det er derfor med en viss spenning Tor Fosse i BIFF ser frem til åpningstalen statssekretæren i Kulturdepartementet skal holde.