Hopp til innhold

55 er blitt innlagt på sykehus: – Intensiteten i epidemien er like høy

KLEPPESTØ (NRK): Nye prøveresultater viser bedret vannkvalitet på Askøy. – Men vi kan ikke friskmelde vannet ennå, sier varaordføreren.

Arild Iversen (t.h.) og varaordfører Bård Espelid

– TRAGISK: Det er foreløpig ikke fastslått at den ett år gamle gutten døde av smitte fra drikkevannet. – Om det blir konklusjonen, understreker dét det tragiske og alvorlige i den hendelsen vi er midt oppe i, sier varaordfører Bård Espelid. Bak smittevernlege Arild Iversen.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Torsdag gikk alarmen på Askøy, etter at flere titalls personer fikk diaré, feber og magesmerter. Tallet på legevaktkonsultasjoner og sykehusinnlagte har fortsatt å øke til henholdsvis mange hundre og flere titalls.

Mandag formiddag melder Helse Bergen at til sammen 55 personer er blitt sykehusinnlagt.

Det siste døgnet har det vært åtte nye innleggelser. Det er ingen barn verken blant disse eller blant de 18 personene som per mandag klokken 10 fortsatt ligger på sykehuset.

På en pressekonferanse i rådhuset på Askøy mandag sier varaordfører Bård Espelid at sykdomssituasjonen ikke er bedret.

– Vi ligger på samme antall konsultasjoner og henvisninger. Vi må vel konkludere at intensiteten i epidemien er like høy i dag som den var i går, sier han.

Mandag ettermiddag sier Espelid til NRK at nye vannprøver kommunen har fått viser bedret vannkvalitet i ledningsnettet.

– Men vi kan ikke friskmelde vannet nå. Vi må være helt sikre på at vi ikke gjør en feilvurdering, sier Espelid.

Inngang til fjellbasseng på Kleppe på Askøy

TROLIG KILDE: Høydebassenget bak denne døren på Øvre Kleppe.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Gammelt høydebasseng

Kommunen regner med at tusenvis har blitt syke, og dødsfallet til en ett år gammel gutt knyttes også til sykdomsutbruddet. Det er foreløpig ikke fastslått at gutten døde av smitte fra drikkevannet.

– Om det blir konklusjonen, understreker dét det tragiske og alvorlige i den hendelsen vi er midt oppe i, sier Espelid.

Kilden er etter alt å dømme et gammelt høydebasseng på Øvre Kleppe. De siste vannprøvene har ikke svekket denne mistanken. I bassenget, som skulle skiftes ut med et nytt som sto klart, er tarmbakteriene E. coli, Clostridium og intestinale enterokokker funnet.

Det er funnet E. coli flere steder, opplyser varaordføreren mandag.

– Vi har veldig stort fokus på å forebygge videre spredning av smitten vi har fått inn i vannsystemet vårt. Et annet stort fokus er å ivareta dem som allerede er smittet, sier Espelid.

Smittevernlege Arild Iversen (t.h.) og varaordfører Bård Espelid

PRESSEKONFERANSE: Smittevernlege Arild Iversen (t.h.) og varaordfører Bård Espelid orienterte om saken mandag. Se opptaket av pressekonferansen her.

– Liten smitterisiko hvis man følger rådene

Det er trolig flere år siden høydebassenget ble sjekket for bakterier. Nå er både Folkehelseinstituttet, Mattilsynet, Fylkeslegen og politiet koblet inn.

Espelid påpeker at det gamle høydebassenget nå er koblet fra nettet, og sier vannet som sendes ut også får ekstra klor.

– Det skal gjøre faren for smitte mindre, sier Espelid, som gjentar det ikke er noen grunn til å tro at noe annet enn drikkevannet er smittekilden.

Smittevernlege Arild Iversen sier risikoen for å bli syk er tilnærmet null hvis man følger rådene kommunen har gitt, men at smitten skjer på samme måte som ved vanlig omgangssyke, og at risikoen dermed øker ved nærkontakt med personer som allerede har fått symptomer.

Holder barnehager og skoler åpne

Barnehager og skoler på Askøy blir holdt åpne som normalt tirsdag, noe smittevernlegen sier er forsvarlig.

– Jeg forstår bekymringen, men vi mener vi har kontroll på at smitterisikoen skal være lav. Det vil ligge råd og forholdsregler ute på nettsidene våre. Vi setter ut mange vanntanker, og alle barnehager og skoler vil ha tilgang på rent vann, sier varaordfører Espelid.

Askøy kommune har fått skarp kritikk etter gjentatte kokevarsler i området de siste årene. Espelid sier det er for tidlig å svare på hva som har gått galt, men at kommunen vil gjennomføre en omfattende gransking av dette.

– Ingen stein skal være usnudd, sier varaordføreren.