Hopp til innhold

54 overdoser siden parken stengte

Vågsbunnen og Torgallmenningen-området skiller seg ut som Bergens to nye narkostrøk.

Vågsbunnen

FLERE OVERDOSER: Seks personer har tatt overdose i Vågsbunnen i Bergen de siste to ukene.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

I ettermiddag presenterte Rusakutten i Helse Bergen en oversikt over hvor mange som har vært innlagt med akutte rusproblem siden Nygårdsparken stengte 25. august.

I løpet av de to ukene parken har vært stengt, har 118 personer vært innlagt på akuttposten, et spesialtilbud for akutt avrusning like ved Bergen Legevakt.

54 av disse ble innlagt etter overdoser. De resterende personene ble innlagt enten grunnet andre stoffmisbrukårsaker eller alkoholmisbruk.

Nye russcener i sentrum

Politi i Nygårdsparken

BORTGJEMT: Rusproblemene i Bergen har blitt synligere etter at Nygårdsparken stengte 25. august. Det kan være en årsak til økningen rusakutten nå merker.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Tallene viser at det har vært en svak økning i antall innleggelser på Rusakutten etter at parken stengte. Men fagfolkene mener det er for tidlig å knytte økningen direkte til stengnigen av parken.

– Vi ser en liten økning i forhold til innleggelser her hos oss. Selv om vi tenker at parkstengningen kan ha hatt en innvirkning på økningen, er det for tidlig å konkludere med det, sier seksjonsleder ved Haukeland Universitetssykehus, Anne Magrethe Stokken.

I følge rusakuttens tall er Vågsbunnen-området det største rusansamlingsstedet etter parkstengningen. Seks personer har tatt overdose i Vågsbunnen-området de siste to ukene. Videre er fem overdosepasienter tatt med fra Torgallmenningen og tilstøtende gater, mens tre er funnet ute i Nygård-området.

– Siden juni har vi sett en økning i rusproblematikken rundt Vågsbunnen og Torgallmeningen-området. Så gjenstår det å se om denne økningen fortsetter, synker eller stabiliserer seg, sier Stokken.

Problemet blir synligere

Etter at Nygårdsparken stengte 25. august sa seksjonsoverlege og leder for ambulansetjenesten Guttorm Brattebø til Bergens Avisen at det er flere utrykninger nå fordi rusmisbrukerne er synligere i det offentlig rom.

– Da disse pasientene befant seg i parken ble de ikke oppfattet som så dårlige som de blir nå, sa han til BA da.

Seksjonsleder ved Haukeland Universitetssykehus, Anne Magrethe Stokken tror Brattebø har et poeng.

– Han er inne på noe der. Det kan godt tenkes at det blir en permanent økning i antall mennesker som får hjelp av rusakutten. Men det er i såfall en god ting, at flere får hjelp, sier hun til NRK.