NRK Meny
Normal

2100 lærerstudenter i Bergen slåss om 34 lesesalsplasser

Studenter frustrert over uutholdelige studiekår ved lærerutdanningen på Høgskolen i Bergen. – Ikke håp om noe forbedring, svarer skolen.

Studentrådsleder Bård Husby på lærerutdanningen ved Høgskolen i Bergen

PROTEST: Studentrådsleder Bård Husby foran den provisoriske lesesalen som studentene har satt opp.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

I protest har studentrådet nå satt opp en høyst midlertidig løsning i foajeen på skolen. 70-80 brune pappesker er stablet opp som vegger, med en sort plastsekk som inngangsdør. Inni er det satt frem et bord med leselampe og seks sitteplasser rundt.

Spist opp av kontorplasser

– Dette er et lite stunt som viser hvor oppgitt vi er. Vi håper at Høgskolen ser ironien, umuligheten og fortvilelsen, og at skolen kan bruke sine kanaler til å skaffe til veie midler for å bedre situasjonen. Nå er det ikke godt nok, sier studentrådleder Bård Husby til NRK.no.

Janne Mauland

FRUSTRERT: Janne Mauland og andre studenter tvinges til å lese hjemme i stedet for på skolen.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Årsaken til den prekære situasjonen, er blant annet at Høgskolen har fått flere nye ansatte. Disse trenger kontorplasser, noe som går på bekostning av lesesalsplassene. Ifølge studentrådet disponerer de 2100 studentene nå kun 34 rene lesesalsplasser.

Tvinges til å lese hjemme

– En stor del av undervisningskvaliteten handler om hva man gjør på egenhånd. Det hjelper ikke med høy kvalitet på undervisningen, dersom resten av tiden må tilbringes hjemme i sengen for å lese fagbøker, sier Husby.

Flere studenter ved lærerutdanningen bekrefter studieproblemene overfor NRK.no.

– Når det er fullt, må vi enten lese hjemme eller i kantinen. Men der sitter folk ved siden av deg og har lunsj. Da må man ha musikk i ørene for å stenge bråk ute. Også på biblioteket er det for mye støy til at vi kan konsentrere oss skikkelig, sier lærerstudent Janne Maudal.

– Det er tragisk at vi har så få lesesalsplasser, sier medstudent Marie Furulund.

Studenter protesterer mot få leseplasser

TRANGT OM PLASSEN: Studentene har fått utvidet kapasiteten med seks leseplasser. Om leseplassene innimellom pappeskene er godt egnet, er en annen sak.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

– Forstår at studentene er fortvilte

Dekan Per Arne Michelsen forstår studentenes frustrasjon, men hevder situasjonen er fastlåst.

– Jeg forstår godt at studentene er fortvilte, men det er fysiske rammebetingelser som gjør at det er slik. Det er vanskelig å gjøre noe med, sier Michelsen.

En annen faktor er at lærerutdanningen ved Høgskolen i Bergen neste år skal flytte inn i et helt nytt bygg. Ironisk nok er det en vesentlig årsak til at studentene ikke kan vente seg bedre situasjon inneværende studieår.

LES OGSÅ: Nytt høyskolebygg mangler minst 11.400 kvadratmeter

– Akkurat nå gjør vi ingenting. Siden vi skal flytte ganske snart, kan vi ikke bruke millioner av kroner på å bygge noe eller lage noe helt nytt. Derfor er det dessverre ikke noe håp om forbedring av situasjonen, sier Michelsen.

Departementet: – Skolens ansvar

Heller ikke Kunnskapsdepartementet har gode nyheter til studentene i Bergen.

– Det er viktig at både studenter og ansatte gis så gode arbeidsforhold som mulig. Men det er imidlertid helt opp til den enkelte høyskole å disponere lokaler og økonomiske ressurser på en best mulig måte, sier statssekretær Ragnhild Setsaas (SV) til NRK.no.

Høgskolen i Bergen

NYBYGGET ALLEREDE FOR LITE: Slik ser høyskolens nye bygg på Kronstad ut. Bygget har likevel ikke plass til alle studentene ved Høgskolen i Bergen.

Foto: HLM arkitektur og Cubo

Siste video

Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.
Vestlandsrevyen 21.september frå Torgallmenningen i Bergen.