Hopp til innhold

2016 kan bli et godt år for gjøken

Den truede reirsniken har de siste årene blitt lurt av klimaendringene. Men i år virker den å ha funnet ut av klimaproblemet sitt.

Gjøk og rørsanger

FÆRRE ENN FØR: Antallet gjøk i norske skoger er på vei nedover. Her en gjøkunge som blir fostret opp av en rørsanger.

Foto: Rudolfsen, Geir / NTB SCANPIX

– Resultatene hittil i år er veldig bra. Antall gjøk i mai og juni i år ligger på et høyt nivå. Faktisk er dette nest beste året på lang tid, sier fugleekspert Frode Falkenberg i Norsk Ornitologisk Forening.

Frode Falkenberg

FØLGER MED FALKEBLIKK: Fugleekspert Frode Falkenberg

Foto: Norsk ornitologisk forening

Blir lurt av klimaet

I april kunne NRK fortelle at gjøken de siste årene er blitt lurt trill rundt av klimaendringene.

Fuglen har nemlig ikke fått med seg at heipiplerken, en av de viktigste vertsfuglene gjøken snylter på, har fremskyndet vårtrekket sitt på grunn av varmere klima og nå kommer til Norge tidligere på våren.

Det gjør at gjøken møter et reir fullt av unger når den kommer etter. Dermed får ikke gjøken lagt eggene sine der.

I fjor ble det registrert 2600 gjøker i Norge, en halvering i forhold til tallet for fem år siden.

Inn på rødlisten

Den dramatiske nedgangen har ført den flotte snylteren med den karakteristiske lyden inn på den såkalte «rødlisten», som betyr at den kan dø ut innen 100 år. Den samme utviklingen, bare enda verre, ser en i Storbritannia.

Ifølge Falkenberg kom gjøken sent til Norge i år, men i stort antall. Likevel gjenstår det å se om den positive utviklingen fortsetter til neste år.

– Men jeg var på Gullfjellet i Bergen nylig, og der hørte jeg gjøk og så heipiplerke. Gjøken er midt i hekkesesongen nå, så vi får se hva som skjer. Men jeg er sikker på at vi får høre gjøken i mange år fremover, sier fugleeksperten.