NRK Meny
Normal

2016 blir et toppår for arbeidskonflikter

Oljekrisen på Vestlandet får skylden for at antallet arbeidsrettssaker er rekordhøyt.

Melsom

SER TOPPEN: Direktør for arbeidsrett i NHO, Nina Melsom, mener 2016 blir like krevende som 1992-93, da bankkrisen førte til svært mange arbeidsrettssaker.

Foto: NHO

Norske domstoler planlegger 206 rettssaker om usaklig oppsigelse de fem neste månedene. Det er 2,3 prosent av alle rettssaker i denne perioden.

Andelen er langt høyere i oljetunge tingrettsområder som Bergen, Nordhordland og Stavanger enn landet som helhet:

Laster innhold, vennligst vent..

– 2016 blir et toppår, konstaterer Nina Melsom, direktør for arbeidsrett i NHO.

Ikke siden 1992-93, etter bankkrisen, har NHO sett tilsvarende mange konfliktsaker.

Oljekrisen på Vestlandet er med på å øke antall rettssaker, mener hun. Det forklarer også hvorfor det er flere rettssaker om usaklig oppsigelse i vest.

Gode løsninger blir vanskeligere

– Arbeidsmiljøloven stiller krav til hvordan en bedrift skal nedbemanne. Vårt inntrykk er at bedriftene gjør dette samvittighetsfullt i samarbeid med tillitsvalgte. Men i vanskelige tider er det vanskeligere å finne romsligere løsninger. Da kan konfliktene bli flere, sier Melsom.

Ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold er de tre faktorene som bedriftene må vurdere i en nedbemanningsprosess. Det kan fort bli en konflikt om å vektlegge kompetanse eller ansiennitet, sier Melsom:

– Bedriftene er opptatt av å sikre videre drift og arbeidsplasser. Fremtidens behov stiller krav til bredere kompetanse. Mens arbeidstakerne vil legge mer vekt på ansiennitet.

Leter etter trynefaktoren

Antallet saker som kommer til retten, er bare toppen av isfjellet. De fleste oppsigelseskonflikter løses før det blir rettssak.

Brygfjeld

TRAVEL: Advokat Kjell Magnus Brygfjeld.

Foto: PRIVAT

Advokat Kjell Magnus Brygfjeld og hans partnere har hatt 100 saker på bordet bare siden september.

Nå representerer han en ansatt i Falck Nutec i Bergen som mener seg usaklig oppsagt. Som følge av mindre aktivitet i Nordsjøen har firmaet, som gjennomfører sikkerhetskurs for dem som skal jobbe offshore, sagt opp flere instruktører.

– Min klient reagerer på at de har leid inn personell etter å ha sagt opp folk, sier Brygfjeld.

Ofte er det den berømte trynefaktoren som blir avgjørende.

Kjell Magnus Brygfjeld, advokat

Falck Nutecs advokat Jan Tormod Dege ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Generelt sier Brygfjeld at flere bedrifter ikke er gode nok til å vurdere kompetansen til den enkelte medarbeider.

– Ofte er det den berømte trynefaktoren som blir avgjørende. Hvis vi kan dokumentere at det er tilfelle, vinner arbeidstakeren frem, sier Brygfjeld.

– Bruker mer på advokater

Også LO merker at det blir stadig flere arbeidskonflikter.

– Vi har registrert cirka 40 prosent flere saker i løpet av halvannet år. En stor del av disse er nedbemanningssaker, sier Atle Sønsteli Johansen leder for LOs arbeidsrettsavdeling.

Det er blitt lengre mellom de gode sluttpakkene, konstaterer han.

– Det vi ser nå, er at bedriftene bruker mindre ressurser på å finne alternative løsninger og mer på advokater, sier Johansen.