200 ME-syke vil saksøke staten

Tori Lunde, Lene Loe og rundt 200 andre nordmenn mener de ble syke av statens vaksineforsøk da de var tenåringer.

Tori Lunde og Lene Loe

VIL KJEMPE: Tori Lunde (t.v.) og Lene Loe har diagnosen ME. De mener de ble syke av vaksineforsøket mot hjernehinnebetennelse (meningokokk) på 1980-tallet.

Foto: Christian Lura / NRK

– Det var jo en voldsom oppmerksomhet rundt det, nesten propaganda. Jeg følte jeg var med på noe stort, erindrer Lene Loe fra Bergen.

Sammen med tusenvis av andre norske tenåringer deltok hun i et mye omtalt, nasjonalt vaksineforsøk på slutten av 1980-tallet.

Organisasjonen Rettferdighet og oppreisning for meningokokkvaksineskadde (Rom) har rundt 200 medlemmer. De fleste har fått avslag på sine krav om erstatning.

Nå undersøker de muligheten for å gå til et felles søksmål mot staten.

Fikk hjelp av arbeidsgiver

Øydis Castberg

Kommunikasjonsdirektør Øydis Castberg i Norsk pasientskadeerstatning.

Foto: NPE

– Jeg fikk uforklarlig høy feber den våren, etter vaksinen. Men vi hadde jo fått beskjed om at vi ikke skulle bry oss om små bivirkninger, sier Tori Lunde.

Først etter en dokumentar på TV 2 på 2000-tallet fikk hun mistanke om at det kunne være en sammenheng mellom hennes utmattelsesproblemer og vaksineforsøket.

– Det var faktisk sjefen min som fikk meg til å se koblingen. Jeg jobber på nevrologen på Haukeland, og hun tok meg med opp en trapp der de til slutt stilte diagnosen. Og det er vel grunnen til at jeg er her jeg er i dag. Da jeg fikk diagnosen, begynte arbeidsgiver å tilrettelegge for meg, sier Lunde.

Få er blitt hørt

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har fått 372 krav om erstatning for sykdommer som oppsto etter vaksineforsøket. Bare tre har fått medhold.

– Alle sakene er blitt behandlet individuelt. I mange av dem fant vi at vaksineforsøket ikke kunne være årsaken, blant annet fordi symptomene oppsto før forsøket eller lenge etter, sier kommunikasjonsdirektør Øydis Castberg i NPE.

De ME-syke i Rom mener granskingen etter vaksineforsøket ikke har vært god nok. De har bedt helseminister Bent Høie (H) om en ny gransking, noe han har avvist.

– Vi har prøvd på mange måter. Nå er det bare et gruppesøksmål som står igjen. Mange er så svake at de ikke vil klare en egen rettssak, sier Loe.

Tror det blir vanskelig

Pensjonert professor i medisin Olaf Gjerløw Aasland ledet en gransking av vaksineforsøket.

Olaf Gjerløw Aasland

Olaf Gjerløw Aasland

Foto: Tom B. Ingebrigtsen / NRK

Rapporten kom for ti år siden og kritiserte flere sider av forsøket, blant annet at helsemyndighetene hadde tonet ned informasjon om bivirkninger.

Men Aasland tror det blir vanskelig for gruppen å nå frem med et søksmål.

– Så vidt jeg vet, mangler det for mye data til at det kan bevises at det var en sammenheng mellom vaksineforsøket og senere sykdomsforløp, sier Aasland.

Advokat Edmund Asbøll mener derimot at det er mulig å vinne frem. Han representerer May Britt Hovland.

Advokat Asbøll

Edmund Asbøll

Foto: GORM KALLESTAD / Scanpix

For fire år siden fikk hun medhold i Høyesterett om at hun har krav på erstatning etter det samme vaksineforsøket.

– Hovland-dommen slår fast at det finnes kriterier der staten er erstatningspliktig. Et gruppesøksmål kan føre frem, men også da må hver enkelt sak vurderes for seg, sier Asbøll.