Hopp til innhold

17-åring jukset med vitnemålet – dømt til fengsel

Gutten var redd for å vise foreldrene karakteren sin. Det endte med forfalsket vitnemål, og to runder i det norske rettssystemet.

Pc

Eleven brukte datautstyr til å forfalske vitnemålet (Illustrasjonsfoto).

Foto: ScanStockPhoto

En 22 år gammel mann fra Bergen er i lagmannsretten dømt til 14 dagers betinget fengsel for å ha forfalsket vitnemålet sitt fra videregående skole. Det er svært sjelden slike saker når så langt i det norske rettssystemet.

Strøk i kjemi

Det var sommeren 2007 at den da 17 år gamle eleven fikk utlevert karakterutskiften sin fra andreåret på en videregående skole i Bergen. Den viste at gutten hadde fått karakteren 1 i kjemi, og dermed strøket.

Da eleven kom hjem fra skolen, gjorde han det som har forfulgt ham i fire år siden den gang. Redd for å vise karakterutskriften sin til foreldrene, laget han et nytt vitnemål ved hjelp av en skanner og en printer. Der var karakteren rettet til 2, og foreldrene oppdaget ingenting da de fikk fremvist det nye vitnemålet.

Eleven har forklart at han gjorde dette bare fordi han ikke turde å legge frem resultatet for foreldrene.

Henning Galtung, Hordaland fylkeskommune

Da foreldrene fikk brev om at gutten kunne ta eksamen på nytt igjen, overbeviste han dem om at det måtte skyldes en feil og at utskriften hans var riktig. Far og sønn dro til skolen, viste det falske vitnemålet og ovebeviste også en inspektør på skolen. Eleven fikk en beklagelse fra skolen og slapp å ta eksamen om igjen den gangen.

Men da eleven skulle få utlevert vitnemålet sitt ett år senere, ble feilen avslørt. På kompetansebeviset sto fremdeles stryk-karakteren, og guttens klaget sammen med sine foreldre på karakteren. Først da klagesaken ble behandlet ble forfalskningen oppdaget.

Politianmeldt og dømt

Det endte med politianmeldelse og full forfølgelse i rettssystemet. Først tre år etter klagen har saken fått sitt endelige punktum, da den nå 22 år gamle mannen forrige uke godtok dommen fra Gulating lagmannsrett.

Mannen ble først dømt for dokumentforfalskning i tingretten i fjor høst, og fikk 14 dagers betinget fengsel for dokumentforfalsking. Han måtte også betale 1500 kroner i saksomkostninger. Han anket dommen, fordi han mente bevisgrunnlaget ikke var god nok.

Ankesaken kom opp igjen i Gulating lagmannsrett i mai, og der ble dommen opprettholdt.

Det er eksamensleder for de videregående skolene i Hordaland fylkeskommune, Henning Galtung, fornøyd med.

– Dette var en fellende dom. Eleven har også innrømmet karakterutskriften, men har forklart at han gjorde det bare fordi han ikke turde å legge frem resultatet for foreldrene.

Lett å bli avslørt

Han syns likevel litt synd på gutten, men understreker at det nesten er umulig å endre på vitnemålet fra de videregående skolene her til lands. Alle karakterene ligger nemlig i et nasjonalt register, som andre skoler og høyere utdanningsinstitusjoner har tilgang til.

– Det får kjedelige konsekvenser for ungdommene som gjør dette, og det er nesten ikke mulig å lure systemet. Det virker litt amatørmessig, eller uforsiktig. De må jo skjønne at vi har tilgang til dette elektronisk, sier Galtung.

Derfor skjer det svært sjelden at elever endrer på vitnemålet sitt i videregående skoler. Galtung sier de har hatt tre slike saker de fire siste årene, men at ingen av dem har gått så langt som til lagmannsretten. Som regel ender sakene med domfellelse i tingretten.

– Vi går til anmeldelse fordi vi mener det er såpass alvorlig å forfalske dokumentasjon. Samtidig som det er såpass lett å gjøre med de digitale hjelpemidlene man har i dag. Derfor anmelder vi dette for å hindre at flere forsøker seg på dette, sier eksamenslederen, som legger til at det er svært sjelden en sak går så langt som til lagmannsretten.

– Vi har hatt noen saker i tingretten før, men jeg har aldri opplevd at det går til lagmannsretten før, sier Galtung.

– Unik og viktig sak

At saken er svært spesiell bekrefter også påtaleleder i Hordaland politidistrikt, Hildegunn Havsgård. Hun kaller saken unik og viktig.

– Det er alvorlig med dokumentforfalskning, i den forstand at de opplysnignene som fremgår av et offentlig dokument, er riktig. Derfor er det viktig fra et allmennpreventivt syn å reagere på dette, sier hun.

Også blant de høyere utdanningsutdanningsinstitusjonene er det sjelden de ser forfalskede vitnemål fra norske videregående skoler. Årsaken er at det er så enkelt å avsløre juks.

– Når vitnemålene nå i stor grad overføres elektronisk fra skolene til en nasjonal vitnemålsdatabase, er det ingen mulighet for noen å tukle med dem, sier studiesjef på Norges Handelshøyskole, Kjetil Sudmann Larssen.

Arild Dyngeland, forsvarer for 22-åringen, var ikke tilgjengelig for NRK i går.