Hundrevis av garn, teiner og ruser langs vestlandskysten ble kontrollert i en storstilt aksjon forrige uke.
150 fiskeredskaper ble beslaglagt i løpet av det fem dager lange toktet, som var et samarbeid mellom Fiskeridirektoratet, Kystvakten, Statens naturoppsyn og politiet.
– 120 av dem manglet merking eller riktige fluktåpninger, forteller Vegard Oen Hatten, kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet.
Under kontrollene ble det blant annet funnet forlatte havteiner fulle av fisk og hummer. Totalt fant de 30 garn og teiner med fangst i.
– De bar tydelig preg av å ha ligget i sjøen lenge. Disse teinene er robuste, og kan potensielt fiske for evig. I ett tilfelle var det også hummer i teinen, sier Hatten.
Såkalt «spøkelsesfiske» er et økende problem, ifølge direktoratet. Garn og teiner kan bli liggende i årevis, mens de fanger og tar livet av dyreliv på sjøbunnen.
– Gang på gang ser vi at folk gjør lovbrudd helt bevisst. De tetter igjen fluktåpningene, og setter ut umerkede hummerteiner utenfor sesong. Det er klar miljøkriminalitet, sier Hatten.
ULOVLIG HUMMERFANGST: Hummersesongen starter først i oktober, og to hordalendinger kan vente seg straff for å ha oppbevart hummer i teiner ved bryggen sin.
Foto: Statens naturoppsynFare for hummeren: – Må slås knallhardt ned på
Hummeren er på Norges rødliste over truede arter, og WWF og Naturvernforbundet har lenge advart mot synkende bestand. I 2008 ble det innført strengere regler for hummerfisket, med økt minstemål, fredning av rognhummer og krav om fluktåpning i alle hummerteiner.
Hummersesongen strekker seg kun et par måneder, avhengig av hvor du befinner deg i landet.
Likevel advarte forskere i 2017 om at bestanden var ytterligere svekket etter regelendringen ti år i forveien.
– Vi må fortsette å slå knallhardt ned på tjuvfiskingen, samtidig som vi rydder opp spøkelsesteiner, sier Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet, til NRK.
Forbundet mener fredning av hummerterritorium er den beste løsningen for å få bukt med problemet.
– Når du freder områder sender du ut et signal. Det blir også strengere sanksjoner og høyere terskel for å fiske ulovlig. Tjuvfiske av rødlistede arter er alvorlig faunakriminalitet, sier Håpnes.
PÅBUD: I fjor ble det påbudt å bruke «råtnetråd» i bomull, nettopp for å sikre seg mot at spøkelsesteiner kunne ligge og fiske i årevis. Men ikke alle følger regelverket.
Foto: Robert Hansen / NRK- Les også:
– Rett og slett trist
Direktoratet har varslet flere aksjoner fremover. Forrige ukes aksjon ble avholdt mellom Austevoll og Masfjorden.
To menn ble også fersket i ulovlig hummerfiske. Teiner var plasserte like utenfor kaikanten.
– Når noen fisker hummer i mai, skjer det med overlegg. Når de fisker på en truet art, er det ekstra problematisk. Det er rett og slett trist, sier Hatten i Fiskeridirektoratet.
De hadde en lignende aksjon i april. Da dro inspektørene opp over 200 ulovlige redskaper i løpet av tre dager. 21 av tilfellene resulterte i politisak.
ADVARER: Fiskeridirektoratet har varslet flere aksjoner mot ulovlig fiske fremover. – Det er klar miljøkriminalitet, sier Vegard Oen Hatten.
Foto: Jakob Østheim / Fiskeridirektoratet- Les også:
- Les også: