Har finkjemmet fem graver i jakten på savnede Trine Frantzen

ØVSTTUN GRAVPLASS (NRK): Politiet har gravd i fem graver på kirkegården i Fana i håp om å løse den 15 år gamle forsvinningssaken. Så langt har letingen ikke gitt resultater.

Søk etter Trine Frantzen på Øvsttun gravplass

GRAVER OPP GRAV: Politiet satt opp et telt over området de skal grave. I dag håper de å finne levninger etter Trine Frantzen.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Onsdag morgen startet politiet gravingen etter den savnede kvinnen på en gravplass i Fana.

15 år etter at hun forsvant, håper de dette kan være et gjennombrudd i saken.

Geoskanning viser at det kan ligger i flere av gravene på Øvsttun kirkegård. Politiet tror det kan være liket av Trine Frantzen, som forsvant sporløst i 2004.

Trine Frantzen har vært savnet siden mai 2004.

FRYKTES DREPT: Trine Frantzen (32) fra Os forsvant sporløst natt til 8. mai 2004. Politiet tror hun er blitt drept.

Foto: HANDOUT / SCANPIX

Åpner femte grav

– Vi skal grave cirka 1,5 meter ned i en grav. Vi skal bruke finmasket redskap i gravingen, og kommer til å sålde jorden, slik at vi sikrer oss at vi ikke går glipp av bevis, sa politiinspektør Tore Salvesen til NRK da gravingen startet.

Onsdag ettermiddag opplyste politiet at de ikke fant noe av interesse over den første graven, og begynte å grave over en andre.

Torsdag formiddag fortalte Salvesen til NRK på stedet at de er i gang med en tredje grav.

Torsdag ettermiddag gikk krimteknikerne i gang med både den fjerde og den femte, som begge ble undersøkt på samme tid.

– Kan du si noe om dere har funnet beinrester?

– Jeg kan ikke kommentere noe som har med arbeidet å gjøre, sier Salvesen.

Politiet tar nå en pause i gravingen. På mandag vil det bli avgjort hva som skal skje videre. Fra før er det antydet at politiet vil grave i enda flere av gravene på Øvsttun.

– Jeg kan forsikre om at vi skal sette gravplassen tilbake i den stand den vanligvis er før morgendagen, sier Salvesen.

Søk etter Trine Frantzen på Øvsttun gravplass

ØVSTTUN: Gravplassen ligger like ved plassen der Trine Frantzen sist ble sett før hun forsvant i 2004.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Vil gi pårørende svar

Dersom de finner levninger i en av gravene, mener Salvesen sannsynligheten er stor for at det er Frantzen.

– Jeg håper vi kan bidra til å gi hennes pårørende svar og en grav å gå til, sier Salvesen.

Frantzens sønn Jørgen (28) er til stede på gravplassen, og har fått følge polititeknikernes arbeid på nært hold.

– Jeg setter pris på at politiet endelig viser meg at de vil gjøre noe for å finne mamma, sier han til BT.

Håper på gjennombrudd

Den erfarne 60-åringen leder etterforskningen av to av Bergens store krimmysterier: Forsvinningene til Trine Frantzen (31) i 2004 og Dung Tran Larsen (22) i 2007.

Begge er blitt etterforsket som drapssaker. Ingen av de to kvinnene er blitt funnet. Til tross for grundig etterforskning i mange år, er siktelser blitt frafalt og begge forsvinningssakene står som uoppklarte.

Men nå håper Salvesen at Frantzen-saken står foran et gjennombrudd. Både ferske vitneutsagn og geoskanning har gitt politiet stor tro på at 31-åringen kan ligge begravet i det øvre jordlaget på Øvsttun kirkegård i Fana.

Salvesen understreker at saken ikke er løst, dersom de finner levningene.

– Om vi finner noe, vil det generere en større etterforskning. Da må vi gå tilbake og se hva vi har gjort, og legge opp nye etterforskningsskritt. Så denne saken er langt fra løst, sier han.

Politiets teori er at Trine Frantzen kan ha blitt drept med en overdose narkotika og deretter fraktet til gravplassen på Øvsttun, hvor hun så kan ha blitt gravd ned i en av de nyeste gravene.

Søk etter Trine Frantzen på Øvsttun gravplass

ØVSTTUN: Gravplassen ligger like ved plassen der Trine Frantzen sist ble sett før hun forsvant i 2004.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

– Graven betraktes som et åsted

Ved åttetiden onsdag morgen gikk krimteknikere og spesialister fra Universitetet i Bergen i gang med å grave opp jorden i en bestemt grav. Det er satt av to dager til arbeidet.

– Graven er da å anse som et kriminalteknisk åsted og vil bli behandlet deretter. Vi vil sette opp et telt over graven, slik at undersøkelsene ikke er synlig for andre enn dem som er inne i teltet. Det blir så strengt at selv jeg i utgangspunktet ikke har noe inni der å gjøre, sier politiinspektøren.

Georadar på Øvsttun kirkegård

SKANNET GRAVER: Det er på denne gravplassen i Fana at politiet tror Trine Frantzen kan være gravd ned. Bildet er tatt under skanningen av gravene tidligere i vår.

Foto: Simon S. Brandseth / NRK

Skal kun grave over kisten

Nøyaktig hva geoskanningen av graven viste, vil han ikke svare på.

– Jeg ønsker ikke å gå i detalj om hvordan ting så ut, annet enn at funnene er tilstrekkelig interessante til at vi har besluttet å grave, sier Salvesen.

Krimteknikerne og spesialistene skal grave i området mellom overflaten og kisten som ligger i graven.

Dersom det blir gjort et funn, vil levningene bli sendt til Gades Institutt på Haukeland universitetssykehus for undersøkelser og identifisering. Frantzens pårørende vil også få beskjed umiddelbart.

Tore Salvesen på Øvsttun kirkegård

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politiinspektør Tore Salvesen leder etterforskningen etter Trine Frantzen-forsvinningen i 2004. Her fotografert på Øvsttun kirkegård tidligere i vår i forbindelse med geoskanningen av gravene.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Trolig bare bein og tenner igjen

Rettsmedisiner Inge Morild sier det mest sannsynlig kun vil være bein og tenner igjen etter et menneske som har vært i jorden i 15 år.

– Det er likevel mer enn nok til å identifisere levningene. Hvis det blir gjort funn av tenner, og de er intakte, kan det gå svært raskt å slå fast om det er Trine Frantzen. Men beinrester skal også være tilstrekkelig, sier Morild.

Et funn av levninger vil kunne gi pårørende svar og en grav å gå til, men det er ikke selvsagt at saken dermed blir oppklart.

– Jeg føler ikke at vi er nær en oppklaring ennå. Det kommer an på hva vi finner og hva som er igjen. Den viktigste prioriteringen i denne fasen er å gjøre alt vi kan for å hjelpe de pårørende som mangler en av sine, sier Salvesen.

Laster kart, vennligst vent...