NRK Meny
Normal

13 behandlet for skader av Røde Kors skjærtorsdag

Røde Kors er også denne påsken å finne i fjellet mange steder i Hordaland. Antall skader har tatt seg opp de siste dagene.

Røde Kors Øvelse

13 SKADER I DAG: Dette bildet er hentet fra en øvelse tidligere i vinter.

Foto: Hordaland Røde Kors

Skjærtorsdag ble det totalt registrert 13 skader totalt fordelt på seks brudd og forstuinger, fem hode-, nakke- og ryggskader, og to kutt/sårskader. 2 av skadene gjaldt barn under 16 år.

Røde Kors Hjelpekorps har også hatt fem henteoppdrag i Hordaland i dag. Hjelpekorpset er nå til stede med 115 personer på døgnvakt i fjellet hvis noe skulle skje.

Advarer mot utrygg is

– I år kommer påsken tidlig, men det betyr ikke at alle vann og bekker er trygge. Folk må også holde seg oppdatert på værforholdene før de legger ut på tur, sier vaktleder, Kent Eivind Vorland i Røde Kors.

Det har vert mildt den siste tiden, noe som har ført til at enkelte vann kan være utrygge. Dessuten kan snøskavler rase ut. Røde Kors håper likevel mange benytter påsken til å komme seg ut i naturen.

– Kom deg ut på tur og nyt fjellet, sier Vorland.

Han presiserer likevel at han anbefaler alle å sette seg inn i de nye fjellvettreglene som er tilpasset vår tid før en legger ut på tur.

Kent Eivind Vorland og Øystein Berg

BER FOLK HOLDE SEG OPPDATERT PÅ VÆRFORHOLDENE: Kent Eivind Vorland og Øystein Berg i Hordaland Røde Kors

Foto: Hordaland Røde Kors

Informasjonssentral i Myrkdalen

Hordaland Røde Kors Hjelpekorps har også denne påsken etablert en informasjonssentral i Myrkdalen. Sentralen vil hver dag ha god kontakt med lokale hjelpekorps som har påsketjeneste ved forskjellige utfartssteder i fylket.

Hjelpekorpset er på plass ved de fleste stedene der det tradisjonelt har vært bemannede førstehjelpsstasjoner i påsken.

– I år har vi bemannede hytter på Voss, Mjølfjell (Voss RKH), Buhelleren (Vaksdal RKH), Fjellhaugen (Kvinnherad RKH), Kvamskogen (Bergen, Norheimsund, Arne & Åsane RKH) Eikedalen (Samnanger RKH), Stordalen (Nordhordland RKH), Finse (Finse RKH), Seljestad (Odda RKH), Hellevassbu (Røldal RKH), Hamlagrø (Øystese RKH), Maursett (Eidfjord RKH), opplyser Kent Eivind Vorland.

Totalt 28 skader så langt i påsken

– Erfaringer fra de siste årene viser at oppdragene er varierte, og kan være alt fra beinbrudd i skibakken, til mer alvorlig skader og redningsaksjoner.

Så langt i påsken har det vært totalt fem søk- og redningsoppdrag, samt 13 henteoppdrag.

Røde Kors har bistått publikum 28 ganger med større eller mindre skader. I 15 av sakene har hjelpen blitt gitt til barn. Dette er noe over landsgjennomsnittet av skader på barn, men disse har alle vært av mindre karakter.

Informasjonssentralen til Hordaland Røde Kors er bemannet frem til andre påskedag og vil hver dag i påsken formidle informasjon om situasjonen i påskefjellet.

Siste video

Programleiar: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås