Hopp til innhold

Her henger Magnus (27) fra Trolltunga

Det er 700 meter rett ned til Ringedalsvatnet. – Kantene var veldig skarpe, men det var ikke spesielt skummelt, sier den profesjonelle klatreren Magnus Midtbø.

Magnus Midtbø Trolltunga

HENGER FRA TROLLTUNGA: Dette bildet gir nok de aller fleste et skikkelig sug i magen. Men for Magnus Midtbø var det ikke spesielt skummelt å henge fra Trolltunga.

Foto: Jan Vincent Kleine / @magmidt

Sammen med andre erfarne klatrere er Magnus Midtbø (27) fra Bergen på norgesturné for å besøke kjente og klatrevennlige norske landemerker.

Magnus Midtbø Trolltunga

LANGT NED: Fra Trolltunga er det rundt 700 meter ned til Ringedalsvatnet.

Foto: Jan Vincent Kleine / @magmidt

Med seg har de en fotograf som tar bilder for internasjonale klatremagasiner.

Denne uken var reisefølget på Trolltunga i Odda, turistmålet som har opplevd besøkseksplosjon og sterk økning i redningsaksjoner de siste årene.

– Ser helt sykt ut

På vei fra klatring i Lofoten til Kjerag bestemte Midtbø seg for å gjøre et stunt på det kjente turistmålet.

– Så vidt jeg vet, er det ingen som har klatret der før, sier han.

Det bestemte 27-åringen seg for å endre på.

Fredag la Midtbø ut et spektakulært bilde av seg selv hengende fra det kjente landemerket, med beina dinglende 700 meter over Ringedalsvatnet, på sin Instagramkonto.

«Gir beina mine en sårt tiltrengt pause etter en lang tur til Trolltunga», skriver klatreren.


– Jeg har sett mange bilder derfra, og det ser jo helt sykt ut. Det er mange som har spurt meg om det går an å klarte der. Fotografen tok bildet mens sjekket det ut, forteller Midtbø.

Bildet er åpenbart egnet til å gi de fleste et skikkelig sug i magen.

Magnus Midtbø

Magnus Midtbø.

Foto: Kim Peder Rismyhr / NRK

– Ikke spesielt skummelt

Men for den erfarne klatreren, som vant NM allerede som 16-åring, var ikke selve klatringen veldig spektakulær.

– Det er et veldig spesielt sted, og det er jo ganske luftig, men jeg er vant til slike ting. Det som var utfordrende, var at kantene var veldig skarpe. De kutter veldig lett tauet. Men det var ikke spesielt skummelt, sier han.

Klokken var elleve på kvelden da følget ankom Trolltunga tirsdag kveld. Det var folketomt, og Midtbø fikk anledning til å undersøke om det faktisk er mulig å klatre fra fjellplatået og ut på «tungen».

Martin Olslund og Magnus Midtbø i Lofoten

MEST SPEKTAKULÆRE: Før gruppen dro til Trolltunga, klatret de i Lofoten. Midtbø, som her klatrer med Martin Olslund, sier det er det mest spektakulære stedet han har klatret. – Fjellene går rett ned i det turkise vannet, sier han.

Foto: Jan Vincent Kleine / @magmidt

– Jeg klatret ikke hele veien, men sjekket forskjellige grep. Hvis man bruker kiler, skal det gå, sier Midtbø.

– Alltid fare for at noen vil kopiere

– Tør du å se ned når du klatrer slike steder?

– Jeg ser ned hele tiden. Jeg må jo få med meg utsikten, sier 27-åringen på telefon fra bilen på vei mot Kjerag.

27-åringen er ikke bekymret for at noen skal reagere negativt på bildet grunnet de mange redningsaksjonene på Trolltunga i det siste.

– Jeg legger ut bilder av klatring hele tiden, så det er alltid fare for at noen prøver å kopiere det jeg gjør. Men når jeg ser Petter Solberg kjøre rally, så setter jeg meg ikke i bilen og kjører slik selv. Jeg tror og håper folk skjønner at jeg er en profesjonell klatrer, og at de ikke gjør dette selv, sier han.