- Varg er en snill og høflig mann

Mayhem-vokalist mener Varg Vikernes fortjener friheten og bør få leve sitt liv i fred.

John Chr. Elden og Varg Vikernes i 1997

LØSLATT I FJOR: Varg Vikernes, her med sin advokat John Chr. Elden i 1997, slapp ut av fengsel i 2009 og har bosatt seg på en gård i Telemark med sin familie.

Foto: Roar Vestad / Scanpix

- Varg er veldig talentfull og intelligent, det er slik jeg husker ham. Dessuten er han veldig snill og høflig, sier Attila Csihar et ferskt intervju med nettstedet Music-Photocalypse.net .

Drepte gitaristen

Csihar er vokalist i det norske metalbandet Mayhem, som regnes for å være blant pionerene innen black metal. Det er også bandet til gitarist Øystein «Euronymous» Aarseth, som ble knivdrept av Vikernes i august 1993.

Både Csihar og Vikernes medvirker på albumet «De Mysteriis Dom Sathanas» fra 1994, og ifølge vokalisten var de to venner før Vikernes ble pågrepet, siktet og senere dømt for drap og kirkebranner.

LES OGSÅ: Vikernes løslatt på prøve | Flytter til Bø

- Naturligvis ble jeg irritert på det han gjorde, og jeg tar avstand fra det. Men nå har han sonet sin straff. Han fortjener friheten og bør få lov til å leve livet sitt. Jeg har hørt han skal gi ut et nytt album («Belus», journ.anm.), som er veldig interessant, sier Csihar i intervjuet.

- Kanskje ikke så smart

Vokalisten blir også spurt om sine tanker rundt kirkebrannene Vikernes ble dømt for.

- På den ene siden var det kanskje en fin måte å vise sin motstand (mot kirkene), samtidig er det kanskje ikke så smart å ødelegge gamle bygninger som er del av et helt lands kultur, sier Csihar.

Mayhem har nå utvidet besetningen til to gitarister, Morfeus og Silmaeth, etter at Blasphemer sluttet i august 2008. Hele bandet, med unntak av Csihar, ble arrestert i Nederland i november 2009, etter å ha herpet et hotellrom etter en konsert.

LES OGSÅ: Mayhem med ny gitarist

Nytt Burzum-album

Varg Vikernes har annonsert at han 8. mars slipper sitt nye Burzum-album, som har fått tittelen «Belus». Platen skal ifølge Vikernes selv være en retur til metal-sjangeren.

Atilla Csihar i Mayhem

SPILTE SAMMEN: Attila Csihar var vokalist i Mayhem også da både Vikernes og Øystein Aarseth spilte i bandet.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix