NRK Meny
Normal

- Vær forberedt på forsinkelser

Dagen før åpningen advarer Skyss mot «smårusk», feil og barnesykdommer.

Paradis stasjon

FORSINKET: Da NRK.no var med Bybanen i forrige uke, ble det et kvarters opphold her på Paradis stasjon. Slikt kan det bli mer av i tiden fremover, ifølge Skyss.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Ulykker og tekniske problemer har gitt Skyss og driftsselskapet Fjord 1 betydelig hodebry i forkant av den offisielle åpningen i morgen, tirsdag. 7. juni kolliderte to vogner i Kaigaten i sentrum, og 11. juni smalt det mellom Bybanen og en personbil i Bjørnsons gate i Årstad. Som om ikke det var nok, sviktet teknikken på ytterligere en vogn søndag . Bybanen nektet å starte og måtte taues fra Kaigaten til basen på Kronstad.

Oddmund Sylta

BER OM FORSTÅELSE: Direktør i Skyss, Oddmund Sylta.

Foto: Torill Stavenes / NRK

- Veldig mye nytt for alle

Kanskje ikke så unaturlig da at Skyss allerede på dagen før åpningen går ut og ber passasjerene forberede seg på en ruskete start på karrieren for Bybanen.

- All erfaring fra andre byer tilsier at oppstarten vil gi en rekke større og mindre utfordringer. Det blir veldig mye nytt for alle parter. Vi gjør alt vi kan for å unngå problemer, men folk må nok regne med at det kan være litt smårusk i starten, sier direktør i Skyss, Oddmund Sylta, til NRK.no.

LES MER: Alt om Bybanen i Bergen

Bybanen vil den første tiden gå med halvtimesintervaller, og i sommer vil det også være tilnærmet full bussdekning mellom Nesttun og Bergen sentrum. Bybanen vil med andre ord være et supplement i starten.

Venter barnesykdommer

Carl Erik Nielsen i Bybanen AS sier det trolig vil ta noen måneder før driften stabiliserer seg. Også han er forberedt på uregelmessigheter i begynnelsen.

- Når man driver med sporvognsdrift, er det ikke unormalt å ha feil på vogner. Disse vognene er dessuten helt nye, og barnesykdommer er vanskelige å unngå når nye vogner møter ny infrastruktur, sier Nielsen i en pressemelding.

Se NRKs Bybane-spesial, «Bybanen minutt for minutt»:

Video Sletten stasjon