Hopp til innhold

– Smakløst og uverdig på en gravplass

Thor Øivind Jensen og konen kunne ikke tro sine egne øyne da de så gravsteiner tildekket med svarte sekker på Møllendal gravplass i Bergen.

Møllendal gravplass i Bergen

TILDEKKET: 670 gravminner er tildekket i Bergen. På Møllendal kirkegård i Bergen er rundt 30–40 gravsteiner dekket med et tøytrekk. Akasia, firmaet som har ansvar for kirkegårder i Bergen, har ikke mottatt klager før nå, ifølge daglig leder Ove-Christian Fredriksen.

Det var en vanlig søndag for noen uker siden at statsviter Thor Øivind Jensen og konen var på tur i Møllendal gravplass i Bergen. De kunne ikke tro synet de møtte på gravplassen.

– Vi skulle på graven til besteforeldrene til min kone. Det vi så er både smakløst og uverdig på en gravplass. Det var rett og slett provoserende, sier Jensen engasjert til NRK.no.

Det var Dagbladet som først omtalte denne saken.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Parkeringsvakt-kultur

Dagbladet skriver også at Jensen valgte å publisere bildet på Facebook, der det ble delt av hans venn og rektor på Markedshøyskolen Campus Kristiania, Trond Blindheim. På hans profil er det mange som har reagert.

– Gravsteinene ser ut til å være trukket over og låst med en klips. Så ser det ut som det er festet til en inkassovarsel. Det er gjort på en måte som gjør at vanlige folk ikke selv kan få tatt av trekket. Det minner om kulturen til parkeringsvakter i utlandet, slik de gjør når de låser hjulene på bilene, sier Jensen til NRk.no.

Akasia er firmaet som har ansvaret for kirkegårder i Bergen. Daglig leder Ove-Christian Fredriksen forteller at de har hatt dette systemet i seks måneder.

– Traumatisk

Gravsteinene dekkes til etter at det har vært en rød lapp festet til steinen i seks måneder.

– Vi mener at dette er en verdig måte å gjøre det på. Gravsteinene blir først stående med en liten lapp på i et halvt år. På lappene står det at vi ønsker kontakt med rette vedkommende. Deretter tar vi på disse tøytrekkene. I en lapp her står det også at vi ønsker kontakt med de pårørende. Grunnen til at vi gjør det er at det er nesten 15.000 graver i Bergen som vi ikke vet hvem eier, forklarer Fredriksen til NRK.no.

Han sier det ikke er noen økonomiske motiv bak metoden de bruker. Etter 25 år, for kistegrav, koster det 518 kroner per år å leie gravplassen. For urnegrav betaler kommunen for de 20 første årene, deretter koster leie av gravplass 363 kroner per år.

– Det er absolutt ikke økonomi som er motivet. Vi kan dokumentere at den avgiften vi tar betalt går til det det faktisk koster å drifte og stelle en gravplass, forklarer Fredriksen.

Ingen klager

Han mener også trekkene er en verdig måte å få formidlet at de ønsker kontakt, for alternativet er mye verre.

– Tidligere har gravene bare blitt fjernet for mellomlagring. Da ble gravsteinene rett og slett tatt bort og lagret på et sted sammen med kisten i seks måneder. Pårørende som kom for å besøke graven opplevde dette som traumatisk. Måten vi gjør det på nå mener vi er mye bedre for alle parter, sier han.

Fredriksen sier de ikke har fått noen klager eller reaksjoner før torsdag.

– Vi har ikke fått noen reaksjoner før nå. Jeg har sett bildene på Facebook og lest det som står i media. Vi evaluerer det vi gjør kontinuerlig og mulig vi må se gjennom denne ordningen på nytt. Det er ikke noe som kommer til å skje med det første og vi mener at dette er den beste løsningen, sier Fredriksen.

Bildet av de tildekkede gravsteinene har skapt stort engasjement på Facebook, hvor bildet på under en time var delt mer enn 200 ganger på Blindheims egen profil.