- Snakk med barna om Lommemannen

Barnepsykolog mener barn har krav på å få vite detaljer for å forstå alt snakket om Lommemannen-saken.

Lommemannen

PÅGREPET: Politiet har pågrepet en 55 år gammel bergenser, som de mener er identisk med Lommemannen. Mannen er siktet for 11 seksuelle overgrep, og politiet har varslet at siktelsen trolig blir utvidet.

Foto: Overvåkningskamera/ Scanpix: Lise Åserud/ NRK-montasje (Esben A Holm)

- Først og fremst anbefaler vi at foreldre og lærere gjør det de kan for å berolige de små barna som i svært begrensert grad kan forstå nyhetene på egenhånd. Dernest vil vi gi de større barna noen «knagger», slik at de kan sette ord på og bedre forstå at en person kan utføre overgrep mot barn, skriver barnepsykolog Magne Raundalen ved Senter for Krisepsykologi i en veiledning til barneforeldre og lærere.

LES HELE VEILEDNINGEN HER

Detaljert og lettfattelig

Sammen med spesialpedagog dr. Jon-Håkon Schultz har han laget en «oppskrift» for hvordan man kan samtale med barn om Lommemannen, overgrepene og fremgangsmåten. I skrivet forklares Lommemannens handlinger detaljert, men på en lettfattelig måte.

Slik mener Raundalen og Schultz man bør forklare hvordan mannen har fått sitt tilnavn:

«En mann kalles «lommemannen» fordi han skal ha lurt små gutter til å ta hendene ned i lommen hans. Når guttene har gjort det han ba om, er de blitt veldig forskrekket fordi det var ikke noen lomme der. Den hadde han klippet vekk. Enda mer forskrekket ble de da de tok rett på tissen hans fordi han ikke hadde underbukse på seg heller.»

- Kan skape bilder i hodet

Fembarnsmor Anne Folkedal Førland, som også er lærer ved St. Paul skole i Bergen, er skeptisk til utspillet fra Raundalen og Schultz.

- Jeg ville aldri gått så detaljert til verks. Jeg tror dette kan skape bilder i barnas hode som kan være vanskelige å takle. De kan bli redde, synes det er ekkelt, bli nysgjerrige og/eller få et vanskelig forhold til kropp, sier Førland til Bergensavisen.